Britse bedrijven betalen meer voor emissies dan EU-bedrijven na de Brexit

Britse bedrijven betalen meer dan 75 pond (90 euro) per ton CO2-uitstoot, terwijl vergelijkbare bedrijven in de EU tot ongeveer 85 euro per ton betalen. Dat bericht The Guardian.

Afgelopen dagen werd het verschil tussen wat Britse en EU-bedrijven betalen voor emissies iets kleiner, maar bedroeg de afgelopen maand ongeveer 8 à 9 euro per ton. Dat komt neer op een meerwaarde van ongeveer 10 procent die door Britse bedrijven wordt betaald.

ETS

De duurdere emissiekosten zijn volgens The Guardian een gevolg van de regering die weigert de Britse koolstofmarkt na Brexit aan de grotere Europese markt te koppelen.

“Door dit verschil ondervindt de Britse industrie een aanzienlijk concurrentienadeel ten opzichte van Europese rivalen in een tijd van sterk stijgende energieprijzen, maar het levert geen extra voordelen voor het milieu op”, merkt de krant op.

Lawson Steele, hoofd van het onderzoek naar koolstof en nutsvoorzieningen bij Berenberg Bank, zegt dat “de Britse koolstofmarkt in de schaduw staat van het EU ETS (Europese systeem voor emissiehandel, red.). Aangezien het VK handel wil drijven met de EU, en de EU met het VK, zou het logisch zijn dat bedrijven op dezelfde koolstofbasis opereren.”

Hogere koolstofprijzen, hogere energieprijzen en het ontbreken van een post-Brexitdeal met de VS, schrikt investeerders af, zegt Joe Morris, van UK Steel, dat de staalindustrie vertegenwoordigt. “Dit heeft invloed op het concurrentievermogen van staalbedrijven, dat gekoppeld is aan investeringen in deze bedrijven. Het tast het vertrouwen van onze leden aan en is niet goed voor de mensen die in de sector werken.”

“We moeten samenwerken met internationale partners”

De Britse regering zou volgens The Guardian niet hebben uitgelegd waarom ze tot nu toe een koppeling met het EU-systeem heeft afgewezen. Een vermoedelijke reden is de wens voor een “clean break” of harde Brexit, waarbij zo weinig mogelijk banden met de EU-regelgeving worden gehandhaafd.

De Liberaal-Democraten en de Groene Partij, die in oppositie zitten, hebben daarentegen opgeroepen om het Britse ETS aan het EU-systeem te koppelen.

De leider van de Liberaal-Democraten, Ed Davey, zei dat “het VK een ambitieus klimaatbeleid nodig heeft. Dat zal altijd beter zijn als we samenwerken met internationale partners. Feit is dat de Conservatieven hier niet in slagen. En dat treft het Britse bedrijfsleven nu op het slechtst mogelijke moment, nu energie-intensieve bedrijven worstelen met torenhoge gasprijzen.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.