Britse advocaat wil 3,2 miljard dollar van Facebook in groepsvordering

In Groot-Brittannië heeft een vooraanstaande mededingingsadvocaat een class-action suit ingeleid tegen Facebook. In zo’n zaak vertegenwoordigt een advocaat een grote groep mensen collectief door een vordering bij de rechter te brengen. Dat collectief eist 3,2 miljard dollar van Facebook, omdat het bedrijf dominante marktpositie in de tweede helft van het afgelopen decennium zou hebben misbruikt.

Volgens het persbureau Reuters zou Liza Lovdahl Gormsen, die de Britse mededingingswaakhond adviseert, de rechtszaak tegen Facebook hebben aangespannen omdat het bedrijf gebruikers zou hebben verplicht om grote hoeveelheden persoonlijke gegevens af te staan.

“In de 17 jaar sinds zijn oprichting groeide Facebook uit tot het enige sociale netwerk in het VK waar je op één plek contact kan houden met vrienden en familie”, aldus Lovdahl Gormsen. “Toch had Facebook ook een schaduwzijde: het misbruikte zijn marktdominantie om gewone Britten oneerlijke voorwaarden op te leggen, waardoor het de macht kreeg om hun persoonlijke gegevens uit te buiten.”

Lovdahl Gormsen beweert dat Facebook met de gegevens een “alziend beeld” van internetgebruik kon opbouwen en diepgravende dataprofielen van gebruikers kon genereren.

Reactie Meta

Een woordvoerder van Facebooks moederbedrijf Meta wees de aanklacht in een verklaring aan Reuters van de hand. Hij zei dat gebruikers “zinvolle controle hebben over welke informatie ze delen op de platforms van Meta en met wie.”

Het is de zoveelste juridische tegenslag voor Facebook in Groot-Brittannië, waar de hoogste mededingingstoezichthouder onlangs oordeelde dat het bedrijf zijn overname van GIF-maker Giphy moet terugdraaien. Facebook kondigde vorige maand aan dat het tegen de uitspraak in beroep zou gaan.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.