Brits parlementslid laat het leven na een mesaanval

David Amess, een Brits parlementslid voor de Conservatieve Partij in het Verenigd Koninkrijk, is neergestoken tijdens een bijeenkomst in een kerk in zijn kiesdistrict Leigh-on-Sea. De politie heeft een verdachte opgepakt.

De 69-jarige man was afgezakt naar de kerk om daar een bijeenkomst bij te wonen. Tijdens die bijeenkomst is Amess het slachtoffer geworden van een steekaanval, waarbij hij het leven heeft gelaten.

De politie heeft ter plaatse een 25-jarige man opgepakt. Het onderzoek wordt geleid door een eenheid die gespecialiseerd is terrorisme-aanvallen. Politici spreken van een aanval op de democratie.

“Hij is ter plaatse gestorven”, liet Ben-Julian Harrington, hoofd van de politie in Essex, weten. “Toen wij aankwamen was er niet meteen een signaal dat er een gevaar was voor andere mensen. Het is nu aan de onderzoekers om te bepalen of er sprake is van een terroristische aanval.”

Volgens de Daily Telegraph zou de aanvaller de Somalische nationaliteit hebben.

Politici betuigen medeleven

“David was een man die hartstochtelijk geloofde in dit land en in zijn toekomst. Wij verliezen vandaag een goed ambtenaar en een zeer geliefde vriend en collega”, reageerde de Britse premier en partijgenoot Boris Johnson.

Ook Sajid Javid, de Britse minister van Volksgezondheid, betuigde al zijn medeleven. “Hij was een grote man, een fantastische vriend en een goed parlementslid die om het leven is gekomen terwijl hij zijn democratische rol aan het vervullen was”, liet hij via Twitter weten.

“Dit is een incident dat schokgolven door de parlementaire gemeenschap en het hele land zal sturen,” zei Lindsay Hoyle, voorzitter van het Lagerhuis. “In de komende dagen zullen we de veiligheid van parlementsleden en de eventueel te nemen maatregelen moeten bespreken en onderzoeken, maar voor nu gaan onze gedachten en gebeden uit naar de familie, vrienden en collega’s van David.”

Veiligheid Britse politici

Het is de tweede dodelijke aanval op een Brits parlementslid in vijf jaar tijd. In 2016, een week voor het Brexit-referendum, werd Jo Cox, een parlementslid voor de Labourpartij, dodelijk neergestoken en neergeschoten in haar kiesdistrict in Noord-Engeland. Een extremist werd veroordeeld.

De aanval doet vragen rijzen over de veiligheid van de politici. Ze worden beschermd door gewapende politie als ze zich in het parlement bevinden, en de beveiliging daar werd aangescherpt nadat een aanvaller geïnspireerd door de Islamitische Staat groep in 2017 een politieagent aan de poorten dodelijk had gestoken. Politici genieten weliswaar niet van die bescherming wanneer ze hun kiesdistrict bezoeken. Amess publiceerde al zijn geplande bezoeken online.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20