Brits moratorium op fracking weer in ere hersteld; industrie reageert grommend

Het Verenigd Koninkrijk herneemt het vroegere moratorium op de ontginning van schaliegas. Dat heeft het kabinet van de Britse premier Rishi Sunak bevestigd. Daarmee komt Sunak terug op een beslissing van zijn voorgangster Liz Truss, die tijdens haar korte regeringsperiode het moratorium – dat drie jaar geleden was ingevoerd – had ingetrokken.

Rishi Sunak benadrukte zich volledig te scharen achter de toezegging van de Conservatieve Partij drie jaar geleden om fracking een halt toe te roepen.

Omstreden concept

“De herinvoering van het moratorium in Engeland zal worden toegejuicht door milieugroeperingen, die de regering Truss ervan hadden beschuldigd de sector van de fossiele brandstoffen te steunen”, merkt de Britse zakenkrant Financial Times op.

“Eerder had Truss ook al aangekondigd nieuwe ontginningen van olie en gas in de Noordzee mogelijk te willen maken. Anderzijds zal de beslissing van Sunak een klap betekenen voor bedrijven, zoals Ineos, die hadden willen bewijzen dat het fracken naar schaliegas in Engeland veilig kan worden uitgevoerd.”

Onder meer bij het bedrijf IGas Energy, dat gehoopt had met fracking te kunnen starten, heeft met teleurstelling gereageerd. Chris Hopkinson, voorzitter van IGas Energy, noemde de intrekking van het besluit van Truss een klap in het gelaat van de Britse industrie.

Fracking is in Engeland een bijzonder omstreden concept. “Voorstanders wijzen erop dat de activiteit de Britse afhankelijkheid van buitenlandse gasvoorraden zal verminderen”, voert de Financial Times aan. “Verschillende vooraanstaande wetenschappers hebben echter betoogd dat de geologie van het land voor deze controversiële technieken niet geschikt is.”

“Het oorspronkelijke moratorium op fracking in Engeland werd ingevoerd nadat het bedrijf Cuadrilla bij proefboringen in de buurt van Blackpool een aardbeving van 2,9 punten op de schaal van Richter had veroorzaakt.”

Geen onshore windenergie

De Financial Times stelt echter dat de klimaatbeweging minder opgetogen zal zijn over de standpunten van de nieuwe Britse premier rond de ontwikkeling van onshore windenergie. De voorbije zomer had Sunak aangegeven de uitbouw van windenergie op land te verbieden.

Hij heeft ook nu benadrukt dat zijn regering zich op een verdere ontwikkeling van windenergie op zee en een grotere inzet van kernenergie zal toespitsen. De ontwikkeling van onshore windenergie is sinds het midden van het voorbije decennium in Engeland geblokkeerd. Truss had echter een aantal versoepelingen aangekondigd.

Sunak heeft eerder zijn steun voor fracking uitgesproken. Recent nog stemde hij tegen een motie van Labour om de techniek te verbieden. Voordien al had hij benadrukt zich achter fracking te willen scharen, op voorwaarde dat ook de lokale gemeenschappen de activiteit zouden goedkeuren.

Ed Miliband, bij oppositiepartij Labour schaduwminister van Klimaat, waarschuwde dat – ongeacht de jongste standpunten van Sunak – de Conservatieve Partij duidelijk heeft aangetoond op het gebied van fracking compleet onbetrouwbaar te zijn.

Ook Sam Hall, directeur van het Conservative Environment Network, benadrukte dat fracking weinig populariteit geniet. “Weinig gemeenschappen zouden fracking-projecten lokaal goedkeuren”, beklemtoonde hij. “Er zou dus weinig of geen gas kunnen worden gewonnen, ondanks de hoge politieke kosten.”

“In plaats daarvan zou de regering zich moeten richten op de bouw van meer goedkope en populaire hernieuwbare energiebronnen – waaronder wind- en zonne-energie – in regio’s waar er lokale steun blijkt”, beklemtoonde Hall.

Ook in Schotland en Wales blijven de regeringen zich tegen fracking verzetten. Beide geven aan geen boorvergunningen voor de winning van schaliegas te zullen verlenen. In Engeland werd slechts voor twee locaties in Lancashire toestemming gegeven om met fracking te beginnen. Geen van deze twee sites is momenteel actief.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20