Brit krijgt als eerste 3D-geprinte oogprothese

De Brit Steve Verze is de eerste persoon ter wereld met een 3D-geprint prothetisch oog, berichten BBC en Daily Mail.

“Ik heb al sinds mijn twintigste een prothese nodig en ik heb me er altijd wat onzeker over gevoeld”, zegt Verze. Daarom koos hij ervoor om een nieuwe oogbol in 3D te laten maken in het Moorfields Eye Hospital.

“Dit nieuwe oog ziet er fantastisch uit en omdat het gebaseerd is op digitale 3D-printtechnologie, zal het alleen maar beter worden.”

Voor een traditionele prothese moet een patiënt een twee uur durende sessie ondergaan om zijn oogkas te vormen, voordat de prothese wordt gepast en vervolgens geschilderd. Het brengt ook lange wachttijden met zich mee. Het zou zo’n 6 weken duren tot het oog gemaakt is en moet via een twee uur durende operatie in de oogkas worden geplaatst.

“Potentieel om de wachtlijsten te verkorten”

De 3D-geprinte prothese moet het productieproces terugbrengen tot twee à drie weken, waarbij de eerste afspraak slechts een half uur in beslag neemt, aldus het ziekenhuis.

Professor Mandeep Sagoo, consultant oogarts in het Moorfields Eye Hospital, zei dat het personeel “enthousiast” was over het potentieel van een volledig digitaal prothetisch oog.

“We hopen dat de komende klinische studie ons robuust bewijs zal leveren over de waarde van deze nieuwe technologie en zal aantonen welk verschil het maakt voor patiënten. Het heeft duidelijk potentieel om de wachtlijsten te verkorten.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20