Succesvol hedgefonds-schip Bridgewater verliest kapitein: multimiljardair Ray Dalio zet stap opzij na boerenjaar

Bridgewater is het grootste hedgefonds ter wereld. Te midden van een beursstorm blies de vermogensbeheerder zijn concurrenten weg met een rendement van maar liefst 35 procent. Dinsdag kondigde de miljardair-oprichter Ray Dalio zijn pensioen aan.

Als Ray Dalio (73) spreekt, dan luistert de hele financiële sector. Dat dankzij ’s mans ongelooflijke succes met zijn geesteskind Bridgewater, ’s werelds grootste hedgefonds met 150 miljard dollar aan belegd vermogen.

De beursgoeroe treedt nu terug als co-chief investment officer en doet afstand van zijn stemrecht in het bestuur. Dalio zegt wel dat hij een adviserende rol wil behouden, en dat hij nog steeds bestuurslid en hoofdinvesteerder zal zijn.

Hij zal worden vervangen door twee co-chief investment officers, Bob Prince en Greg Jensen, en co-CEO’s Nir Bar Dea en Mark Bertolini. “Hopelijk kan ik tot mijn dood een mentor, investeerder en bestuurder zijn bij Bridgewater, want zowel zij als ik houden ervan die dingen samen te doen”, zo schreef Dalio op Twitter. “Het is een droom die uitkomt”, voegde hij daaraan toe.

Dalio richtte Bridgewater op in 1975. Hij was achtereenvolgens managing director, chief investment officer en president van de vermogensbeheerder. De topbelegger was al enige tijd op zoek naar een mogelijke opvolger.

Stijging grondstoffenprijzen en waarde van de dollar

Onder zijn bewind werd Bridgewater het grootste hedgefonds ter wereld. Dalio’s succes werd dit jaar opnieuw bevestigd te midden van een algehele malaise op de aandelenmarkten. Met een rendement van 35 procent over de eerste negen maanden van het jaar heeft de ijsbreker onder de hedgefondsen zijn concurrenten in verlegenheid gebracht. Zijn rendement ligt maar liefst 3 keer hoger dan de gemiddelde resultaten van zijn rivalen. Bridgewaters strategie bestaat eruit te beleggen in de grote markten (aandelen, obligaties, valuta’s en grondstoffen) of te wedden op hun val (short selling).

Dit jaar was Bridgewaters succes het anticiperen op de beursdalingen. Maar ook het inzetten op de stijging van de grondstoffenprijzen en de stijging van de waarde van de dollar, zullen het fonds geen windeieren hebben gelegd.

(lb/ns)

Meer