Key takeaways
- BRICS-landen versterken hun banden en verminderen hun afhankelijkheid van westerse invloed door alternatieve financiële systemen te ontwikkelen.
- De oprichting van een digitale BRICS-munteenheid en alternatieven voor instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds zijn bedoeld om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.
- De toenadering van India tot China heeft geleid tot speculaties over de geopolitieke gevolgen ervan, vooral gezien de nauwe banden van India met initiatieven onder leiding van de VS om de invloed van China in de Indo-Pacifische regio tegen te gaan.
De banden aanhalen en afhankelijkheid verminderen
Tijdens de recente BRICS-bijeenkomst in Kazan werd vooral gesproken over het versterken van de banden tussen de lidstaten – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – en het mogelijk verminderen van hun afhankelijkheid van de westerse invloed.
De bijeenkomst zag een convergentie van belangen met betrekking tot de ontwikkeling van alternatieve financiële systemen. Deze systemen zijn erop gericht om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen, de oprichting van een digitale BRICS-munt te onderzoeken en alternatieven te creëren voor instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds.
BRICS agenda en wereldwijde verschuiving
Landen die te maken hebben met handelsbeperkingen opgelegd door de Verenigde Staten, in het bijzonder China, Rusland en Iran, spraken hun sterke steun uit voor deze initiatieven als een middel om vermeende illegale sancties te omzeilen. De Indiase premier Narendra Modi sloot zich hierbij aan en benadrukte de voordelen van meer financiële integratie en handel in lokale valuta tussen de BRICS-landen.
De Russische Doema-voorzitter Vyachaslav Volodin karakteriseerde de BRICS-agenda als een weerspiegeling van een wereldwijde verschuiving weg van de westerse dominantie. Hij beweerde dat landen in toenemende mate kiezen voor dialoog en wederzijds voordelige samenwerking in plaats van zich aan te sluiten bij de belangen van de VS en Europa.
Reactie Witte Huis en diplomatieke ontwikkelingen
Karine Jean-Pierre, persvoorlichter van het Witte Huis, bagatelliseerde echter de bezorgdheid dat BRICS zich zou ontwikkelen tot een geopolitieke rivaal van de Verenigde Staten of andere landen. Ze verklaarde dat dit perspectief niet overeenkomt met hoe de VS de groep ziet.
In de marge van de BRICS-top hadden de Indiase premier Modi en de Chinese president Xi Jinping een ontmoeting, wat duidt op een mogelijke vermindering van de spanningen tussen de twee landen, die vaak met elkaar in conflict zijn. Deze diplomatieke ontwikkeling heeft geleid tot speculaties over de geopolitieke implicaties ervan.
India-China toenadering en geopolitieke gevolgen
Voorafgaand aan de BRICS-bijeenkomst bereikten India en China een overeenkomst om de aanhoudende militaire impasses langs hun gezamenlijke grens aan te pakken. Het doel is dat beide partijen hun troepen terugtrekken uit gevoelige gebieden en terugkeren naar de conflictsituatie van voor 2020.
De toenadering tussen India en China is met gemengde reacties ontvangen, vooral gezien India’s nauwe banden met door de VS geleide initiatieven om de invloed van China in de Indo-Pacific regio tegen te gaan. Sommige analisten suggereren dat India misschien verzoening zoekt met Peking vanwege een gebrek aan steun van het Westen in zijn pogingen om de binnenlandse productie te versterken en economisch te concurreren met China.
Verschillende reacties en perspectieven van analisten
Er zijn verschillende perspectieven op de beweegredenen van India om de banden met China aan te halen. Sommige experts denken dat de Verenigde Staten op deze ontwikkeling hebben geanticipeerd, omdat ze de inherente politieke en economische drijfveren voor nauwere banden tussen India en China erkennen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!