Brexit: Porsche gaat prijzen in VK verhogen

Door de brexit zullen Britse klanten van autobouwer Porsche met een mogelijke meerprijs rekening moeten houden. De wagens van de Duitse sportwagenbouwer, onderdeel van de groep Volkswagen, zouden in Groot-Brittannië door de scheiding met de Europese Unie tot 10 procent duurder kunnen worden. Dat hebben woordvoerders van de constructeur gezegd. Porsche voegt er wel aan toe dat de waarschuwing vooral als een voorzorgsmaatregel moet worden gezien.

Stephen Pope, die de Europese economie volgt voor het tijdschrift Forbes, zegt dat Porsche zijn potentiële kopers in Groot-Brittannië heeft gevraagd een document over de mogelijke impact van een harde brexit te ondertekenen. Daarbij stemmen de klanten in met een mogelijke prijsverhoging nadat hun land de Europese Unie heeft verlaten.

Invoerheffingen

“Wegens de brexit hebben we ervoor gekozen een bericht te sturen aan klanten wiens auto wellicht pas zal worden geleverd nadat de brexit een feit is geworden,” benadrukt de autobouwer. “We willen hen daarbij verwittigen dat ze mogelijk met een meerprijs rekening zullen moeten houden. Na de brexit zal Porsche immers in Groot-Brittannië importtarieven moeten betalen.”

“Wij willen onze klanten volledig informeren,” zegt Porsche nog. “Op die manier kan de cliënt desgewenst zijn bestelling aanpassen. Dit schrijven is echter louter een voorzorgsmaatregel die onze klanten in staat moet stellen vooruit te plannen.”

De Duitse autobouwer zegt nog snel duidelijkheid nodig te hebben over de toekomstige relaties van Groot-Brittannië met de Europese Unie. Autobestuurders die bij Porsche een bestelling plaatsen, moeten gemiddeld vijf maanden op een levering wachten. Klanten die voor half januari een bestelling hebben geplaatst, zullen de eventuele importtarieven echter niet moeten betalen.

“Een verhoging met 10 procent kan de prijs van een Porsche 911 op startniveau van 93.110 pond naar 102.421 pond opdrijven. “Men kan aannemen dat deze categorie klanten dergelijke meerprijs kan dragen,” benadrukt Stephen Pope.

“Er kunnen echter wel gevolgen zijn voor modellen zoals de Macan en Boxster. Daarvoor moet de klant aan Porsche een bedrag van ongeveer 46.000 pond betalen. Met een prijsverhoging van 10 procent komt dat bedrag boven de 50.000 pond. Deze groep consumenten is misschien prijsgevoeliger. Hiervan zouden andere luxemerken kunnen profiteren om een deel van de markt van Porsche in te palmen.”

Andere merken

“Misschien zijn er nog meer complicaties,” suggereert Pope. “Porsche is slechts een onderdeel van de Volkswagen-groep. Een aantal andere merken – zoals Audi, Bugatti en Lamborghini – bewegen zich ook op de luxemarkt. Men moet zich dan ook afvragen of ook deze merken tot prijsverhogingen zullen overgaan. Tot nu toe heeft Volkswagen echter alleen gezegd de ontwikkelingen in Groot-Brittannië nauwlettend in de gaten te houden.

Pope zegt verder dat ook een aantal andere Europese autobouwers voor hun import op de Britse markt gelijkaardige plannen zouden kunnen koesteren. Edmund King, voorzitter van de Britse Automobile Association, benadrukte dat de prijzen met gemiddeld 1.500 pond zouden kunnen stijgen.

In tegenstelling tot sectorgenoten zoals Ford of Nissan heeft Porsche in Groot-Brittannië geen fabrieken. Importtarieven kunnen dan ook niet met een Britse productie worden ontweken.

Groot-Brittannië is echter een van de grootste markten van Porsche. De sportwagenbouwer verkocht in het land vorig jaar meer dan 12.500 exemplaren. Dat vertegenwoordigt 4,9 procent van de totale verkoop van Porsche. Het bedrijf maakt op elk verkochte wagen gemiddeld een winst van 15.000 euro. Bij BMW en Mercedes-Benz ligt die winst op ongeveer 4.400 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20