Brexit is sterker dan Covid-19

De Brexit is niet dood. Verre van. Na een maand van onderbreking zijn de onderhandelingen omtrent de Brexit tussen de EU en het VK deze week per videoconferentie heropgestart. Vrijdag maakt EU-onderhandelaar Michel Barnier een eerste stand van zaken op in een persconferentie. Opmerkelijk detail: zowel Barnier als zijn tegenonderhandelaar David Frost werden door het coronavirus besmet, maar zijn beide genezen. Dat is niet het geval voor de Britse premier Boris Johnson, die nog steeds van Covid-19 herstelt.

Het VK heeft het met meer dan 18.000 doden in 39 dagen nochtans niet onder de markt. Ondanks dat werd eerder deze maand elk voorstel tot uitstel van de onderhandelingen afgewezen. De Britten houden vast aan de agenda en willen ten laatste op 31 december de Europese Unie verlaten.

Na de eerste onderhandelingsronde in maart waarschuwde EU-onderhandelaar Michel Barnier al voor grote meningsverschillen aan de onderhandelingstafel.

Volgens een verslag van de Duitse regering hebben de Britten ook de afgelopen dagen tal nog van ‘onrealistische eisen’ geformuleerd. Zo willen ze bijvoorbeeld volledige toegang tot gegevens van Europol. Ook cruciale zaken zoals de visserijrechten, de kwestie Noord-Ierland en de handelsovereenkomst, zijn nog lang niet geregeld. 

Ondertussen stijgt in het Verenigd Koninkrijk bij ondernemers de vrees voor een exit zonder overeenkomst, terwijl de pandemie volgens de voorspellingen dit jaar tot een daling van het Britse bbp met 13 procent zou kunnen leiden.

Komt er geen handelsakkoord, dan dreigt een zogenaamde ‘hard Brexit’, zonder afspraken over de handel en het verkeer van goederen, mensen en kapitaal. De economische en maatschappelijke gevolgen zouden dan voor beide enorm zijn.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.