De Amerikaanse president Joe Biden stelde gisteren een allesomvattend herlanceringsplan voor om de Amerikaanse economie uit het coronamoeras te trekken. Naast enorme investeringen in bruggen, wegen, water- en elektriciteitsvoorziening, wil hij ook elke Amerikaan verbinden met breedbandinternet gedurende de komende 8 jaar.
Tijdens een persconferentie in Pittsburgh stelde Biden het langverwachte ‘American Jobs Plan’ voor. De vergelijking met de New Deal van Franklin D. Roosevelt dringt zich op. Op dezelfde manier als Roosevelt zijn land uit de Grote Depressie haalde, wil Biden jobs creëren door de Amerikaanse infrastructuur een grondige facelift te geven.
Digitale kloof
Het plan wil de lokale productie van halfgeleiders stimuleren, een reactie op het wereldwijde chiptekort. Er zijn financiële prikkels voorzien voor Amerikanen die een elektrische wagen willen kopen, wat in lijn is met Bidens klimaatambities. En er zijn massa’s investeringen gepland om de Amerikaanse infrastructuur op te kalefateren. Een deel daarvan – zoals het wegen- en spoorwegennet, openbaar vervoer en enkele grote dammen – bevindt zich in erbarmelijke staat. Het geld – 2.000 miljard dollar (!) in totaal – moet onder meer komen van een hervorming van de vennootschapsbelasting.
Maar een van de opvallendste maatregelen is de 100 miljard die voorzien is om elke Amerikaan tegen 2030 breedbandinternet te geven. Het is volgens waarnemers de meest ambitieuze poging om de digitale kloof in de VS te dichten. In 2019 schatte telecomregulator FCC dat meer dan 21 miljoen Amerikaanse burgers geen toegang hadden tot breedbandinternet. In landelijke gebieden had bijna drie op de tien personen geen snel internet, net als 40 procent (!) van de scholen.
Wetgevend titanenwerk
Biden gaat dus voor een dekking van 100 procent binnen 8 jaar. Het plan is om stimuli te geven aan netwerken die zijn aangesloten bij lokale overheden, non-profitorganisaties en coöperaties. Speciale aandacht zal gaan naar indianenreservaten, waar het gebrek aan degelijk internet in verhouding groter is. Volgens het plan moeten internetdiensten op lange termijn ook goedkoper worden, zodat burgers aangemoedigd worden om zich daadwerkelijk aan te sluiten op het breedbandnetwerk.
Zoals Biden zelf zei is zijn plan ‘ambitieus en stoutmoedig’, maar de afbrokkelende infrastructuur is een oud zeer en de nood aan jobs uitermate hoog. Het wordt echter een titanenwerk om het plan door het Congres te krijgen. Net als bij het coronasteunpakket – geen enkele Republikein stemde voor – zullen de Republikeinen hem het licht in de ogen niet gunnen. Of hij zijn Democratische troepen allemaal in de pas zal kunnen doen lopen voor zo’n allesomvattend investeringsplan is onwaarschijnlijk, gezien de (ideologische) kloof tussen de centristen en de progressieven van zijn partij.
(tb)