De Braziliaanse regering blijft bij haar plannen om in de gebieden van inheemse stammen in het Amazonegebied mijnontginning te stimuleren. Dat zegt Bento Albuquerque, Braziliaans minister van mijnbouw en energie, aan een aantal buitenlandse diplomaten.
De intenties van de Braziliaanse overheid om in de betrokken gebieden mijnontginning toe te laten, zijn bijzonder controversieel. Zowel in eigen land als internationaal rees er protest.
Vooruitgang
Het initiatief is een onderdeel van de strategie van president Jair Bolsonaro, zegt het persbureau Reuters. ‘Bolsonaro wil in de gebieden van autochtone Braziliaanse stammen landbouw, veeteelt en mijnactiviteit stimuleren. Volgens hem heeft het verbod op die activiteiten de economische vooruitgang vertraagd.’
‘Europese leiders hebben al herhaaldelijk hun bezorgdheid uitgedrukt over het beleid van de Braziliaanse regering. Ze denken dat dat de ontbossing van het Amazonegebied zal versnellen. Ook zouden een aantal inheemse culturen volgens hen door de ontwikkeling van het land in het gedrang kunnen komen.’
‘Er doen in dit dossier heel wat misverstanden de ronde,’ benadrukte Alexandre Vidigal, Braziliaans staatssecretaris voor geologie en mijnbouw. ‘Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap luistert naar de beweegredenen van de Braziliaanse regering.’
Minister Albuquerque benadrukte daarbij dat verscheidene leiders van de inheemse stammen zich met de plannen van de Braziliaanse regering akkoord hebben verklaard. Een aantal leidinggevenden zou zelfs expliciet gevraagd hebben om in hun gebieden mijnactiviteiten te kunnen starten.
Conflicten
De Conselho Indigenista Missionário (Cimi), die de rechten van de inheemse stammen in Brazilië verdedigt, verzet zich met klem tegen de ambities van de regering. ‘De meeste inheemse volkeren zijn tegen de plannen van Bolsonaro,’ benadrukt de organisatie.
‘In het verleden is het tussen illegale mijnbouwers en de lokale bevolking al herhaaldelijk tot gewelddadige conflicten gekomen. Dat heeft langs beide zijden slachtoffers geëist.’ Volgens critici van Bolsonaro moedigen de woorden van de president illegale landinnames in de reservaten aan.
Ook dit jaar zouden al weer drie leden van de Miranha-stam in Coari, een gebied langs de Amazone dat bijzonder rijk is aan olie en gas, zijn vermoord. Ook in Maranhao zouden illegale mijnbouwers sinds nieuwjaar al twee lokale residenten om het leven hebben gebracht.