Brazilië blokkeert toetreding Venezuela tot BRICS omwille van electorale spanningen


Key takeaways

  • Brazilië heeft de toetreding van Venezuela tot de BRICS-groep geblokkeerd vanwege electorale spanningen.
  • De Venezolaanse president Maduro eiste de overwinning op, ondanks wijdverspreide aanwijzingen dat oppositiekandidaat Edmundo González overtuigend won.
  • De zet zette de relaties tussen de twee linkse regeringen onder druk.

Achtergrond

Venezuela heeft de beslissing van Brazilië om de toetreding tot de BRICS groep van opkomende economieën te blokkeren sterk veroordeeld tijdens de recente top in Rusland.

Deze actie, door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela omschreven als een “immorele agressie”, zette de toch al gespannen relaties tussen de twee linkse regeringen onder druk. De spanningen escaleerden na de betwiste presidentsverkiezingen in Venezuela in juli, waar president Nicolás Maduro de overwinning opeiste ondanks wijdverspreide aanwijzingen dat oppositiekandidaat Edmundo González overtuigend had gewonnen. Hoewel de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva Maduro aanvankelijk steunde, weigerde hij uiteindelijk de officiële resultaten te erkennen zonder een gedetailleerde uitsplitsing van de stemming.

Internationale reacties

Verschillende buitenlandse regeringen hebben hun overtuiging uitgesproken dat de oppositie de verkiezingen heeft gewonnen, maar hebben González niet officieel als president erkend.

Venezuela uitte zijn teleurstelling en woede in een verklaring, waarin het de Braziliaanse regering beschuldigde van het bestendigen van “haat, uitsluiting en intolerantie” gepromoot door Westerse mogendheden. Ze benadrukten het gevoel van verontwaardiging en schaamte van het Venezolaanse volk over dit vermeende onrecht.

Reactie van leiders

Ondanks de tegenslag had president Maduro actief campagne gevoerd voor de opname van Venezuela in de BRICS . Hij verscheen zelfs onverwacht op de top in Kazan en verklaarde dat zijn land “deel uitmaakt van de BRICS -familie”. De Russische president Vladimir Poetin, die gastheer was van de top, was het eens met het standpunt van Venezuela, maar erkende dat lidmaatschap een consensus vereist tussen alle bestaande leden.

Poetin verklaarde tijdens een persconferentie dat hij het niet eens was met het standpunt van Brazilië en benadrukte de overlevingsstrijd van Venezuela. Hij onthulde dat hij de kwestie eerder die week tijdens een telefoongesprek met Lula had besproken.

Contradicties binnen BRICS

Lula, die aanvankelijk de top zou bijwonen maar zijn reis annuleerde vanwege een ongeluk thuis, is een groot voorstander van BRICS als platform om wereldwijd bestuur te hervormen en de stem van ontwikkelingslanden te versterken. Hij heeft kritiek geuit op de “verlamming” binnen bestaande internationale instellingen, terwijl hij de uitbreiding van BRICS prijst als een versterking van de verschillende perspectieven.

Critici beweren echter dat het BRICS zelf te kampen heeft met interne tegenstrijdigheden, zoals de oorlog van Rusland in Oekraïne en de aanhoudende geschillen tussen China en India. De recente top diende als een gelegenheid voor Poetin om te laten zien dat de pogingen om Rusland te isoleren vanwege zijn acties in Oekraïne geen succes hebben gehad. Toch hebben zijn pogingen om de groep te versterken als tegenwicht tegen het Westen ook bestaande verdeeldheid blootgelegd, waardoor de betrekkingen tussen Brazilië en Venezuela op een dieptepunt zijn beland sinds de herverkiezing van Lula twee jaar geleden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.