Braziliaanse staat vraagt beslag op activa mijnbedrijf Vale

De autoriteiten van de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais willen voor bijna 5 miljard dollar beslag laten leggen op activa van het mijnbouwconcern Vale. Die som wil de lokale overheid opeisen als een gedeeltelijke compensatie voor de schade die door een dodelijke dambreuk in de stad Brumadinho vorig jaar werd veroorzaakt.

Openbare aanklagers van Minas Gerais hebben, samen met het federale openbare ministerie, een dossier ingediend met het verzoek om voor 26,7 miljard reais (4,78 miljard dollar) activa van het Braziliaanse mijnconcern Vale te bevriezen.

Dividend

Die middelen zouden gebruikt moeten kunnen worden om de betaling van een compensatie aan de staat Mineas Gerais voor de schade van de dambreuk te garanderen. Daarnaast eisen de autoriteiten ook een betaling van 28 miljard reais (5,01 miljard dollar) compensatie voor de geleden morele en sociale schade.

Dat bedrag komt overeen met het dividend dat Vale twee jaar geleden aan zijn aandeelhouders had uitgekeerd, maar dat volgens critici voldoende zou zijn geweest om de veiligheid van de dam te garanderen.

De stad Brumadinho werd in januari vorig jaar door een gigantische modderlawine getroffen. De ramp was het gevolg van dambreuk in een reservoir dat Vale gebruikte om giftig restafval van zijn lokale ijzermijn Córrego do Feijão op te slaan. Door de modderlawine kwamen in Brumadinho 270 mensen om het leven. Een aantal slachtoffers werd onder de modderstroom van 113.560 hectoliter levend begraven. Nog elf personen zijn vermist.

Doodslag

Brumadinho was de grootste mijnramp uit de geschiedenis van Brazilië. Eerder legde het lokale parket al strafklachten neer tegen vijftien kaderleden van Vale. De betrokkenen worden van doodslag beticht.

Eén van de beschuldigden is Fabio Schvartsman, destijds topman van Vale. Hij wordt ervan beticht lang voor de ramp van de veiligheidsproblemen aan de dam, die tot een hoogte van 86 meter reikte, op de hoogte te zijn geweest. Schvartsman zou volgens het openbaar ministerie zelfs meegeholpen hebben om die tekortkomingen voor de buitenwereld te verbergen.

Naar aanleiding van de mijnramp lopen er in Brazilië tegen Vale verscheidene gerechtelijke procedures. Het bedrijf zou nu bereid zijn om per slachtoffer een vergoeding van 100.000 reais (25.000 dollar) te betalen. Vale merkte daarbij op dat deze tegemoetkoming niet als een schadevergoeding mag worden bestempeld.

Vijf jaar geleden waren bij een dambreuk aan de mijn Timbopeba, eveneens in de staat Minas Gerais, ook al negentien mensen om het leven gekomen. De mijn werd uitgebaat door het bedrijf Samarco, een samenwerkingsverband van BHP Biliton met Vale.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20