Braziliaanse gezondheidsregulator schort gebruik op van 12 miljoen Sinovac-vaccins

De Braziliaanse federale gezondheidsregulator Anvisa heeft zaterdag het gebruik opgeschort van meer dan 12 miljoen doses van het Covid-19-vaccin ontwikkeld door het Chinese Sinovac Biotech Ltd (SVA.O). De vaccins werden naar verluidt geproduceerd in een onbevoegde fabriek.

Anvisa zei dat het op vrijdag werd gewaarschuwd door het Butantan-instituut van Sao Paulo. Dat is het biomedisch centrum dat met Sinovac heeft samengewerkt om de vaccins lokaal op te vullen en af te werken. Het instituut liet weten dat 25 batches, of 12,1 miljoen doses, die naar Brazilië waren verzonden, in de onbevoegde fabriek waren gemaakt.

“De productie-eenheid was niet geïnspecteerd en had geen vergunning gekregen van Anvisa om het vaccin in nood te gebruiken”, zei de regelgever. De opschorting is “een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de bevolking wordt blootgesteld aan mogelijk risico,” voegde ze eraan toe.

Butantan deelde Anvisa ook mee dat in dezelfde fabriek nog 17 andere batches waren geproduceerd, in totaal 9 miljoen doses, en dat die nog onderweg waren naar Brazilië.

Tijdens de schorsing van 90 dagen zal Anvisa proberen de fabriek te inspecteren en meer te weten te komen over de veiligheid van het productieproces, zegt de toezichthouder.

Tijdens de uitrol van de vaccins in Brazilië eerder dit jaar, was de overgrote meerderheid van de toegediende vaccins afkomstig van Sinovac. Sindsdien zijn er meer vaccins van andere fabrikanten bij gekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20