Brazilië loopt het risico om de controle over zijn uitgestrekte regenwoud aan de georganiseerde misdaad en drugssmokkelaars te verliezen. Die waarschuwing komt van Luis Roberto Barroso, een rechter bij het Braziliaanse Hooggerechtshof. Het regenwoud van de Amazone is volgens Barroso nu al nagenoeg een compleet wetteloos gebied geworden en van die omstandigheden zouden criminele bendes gebruik maken om drugs te smokkelen.
“Braziliaans Amazonegebied dreigt in handen drugshandelaars te vallen”

Waarom is dit belangrijk?
Onder het bestuur van Jair Bolsonaro, die nog tot eind van dit jaar president van Brazilië blijft, werd het Amazonegebied met een zware ontbossing geconfronteerd. Illegale activiteiten op het gebied van houtwinning en mijnbouw werden door Bolsonaro minstens gedoogd. Die wetteloze omstandigheden hebben ook voor andere illegale praktijken een vruchtbare bodem gecreëerd.Oprukkende georganiseerde misdaad: “Brazilië loopt het risico de soevereiniteit over het Amazonegebied te verliezen”, betoogde rechter Barroso. “Die dreiging is niet afkomstig van een ander land, maar moet worden gelinkt aan de georganiseerde misdaad.”
- De oprukkende criminaliteit in het Amazonegebied zou bijzonder zware gevolgen kunnen hebben, die zich ook buiten de Braziliaanse landsgrenzen zouden kunnen laten voelen.
- Het behoud van het Amazonegebied, dat enorme hoeveelheden broeikasgassen absorbeert, wordt immers als een cruciaal instrument bestempeld om de wereldwijde klimaatverandering te bestrijden.
- Wanneer de regio onder controle van criminele bendes geraakt, worden inspanningen voor natuurbehoud echter bijzonder moeilijk.
- Luis Roberto Barroso werpt op dat de internationale gemeenschap financiële middelen en ideeën zou moeten aanbrengen om het Amazonewoud en zijn 25 miljoen bewoners te helpen.
- President Bolsonaro heeft buitenlandse bemoeienissen in het Amazonegebied altijd afgewezen. Dat zou volgens hem immers de Braziliaanse soevereiniteit aantasten.
- Rechter Barroso is het echter met die stelling niet eens. Hij beklemtoont dat buitenlandse steun integendeel absoluut nodig is om de aantasting van het regenwoud een halt toe te roepen en de Braziliaanse staat te helpen de openbare orde in het Amazonegebied te herstellen.
Impact presidentswissel? “De Braziliaanse autoriteiten zullen aanzienlijke inspanningen moeten doen om milieudelicten zoals illegale houtkap en mijnbouw, ontbossing, landroof en de moord op natuurbeschermers aan te pakken”, betoogde echter Barroso nog.
- Een nieuwe regering kan daarbij helpen. De extreemrechtse Jair Bolsonaro slaagde er bij de verkiezingen eerder deze herfst immers niet in om zijn mandaat als president te laten verlengen.
- Hij zal worden opgevolgd door de socialist Luiz Inacio Lula da Silva, die eerder ook al aan het hoofd van het land stond.
- Lula heeft beloofd een einde te maken aan de criminele straffeloosheid in het Amazonegebied. Hij heeft ook te kennen gegeven het Amazon Fund, dat over een budget van meer dan 1 miljard dollar beschikt voor de ondersteuning van duurzame projecten in de regio, opnieuw op te starten.
- Het fonds, dat door Noorwegen en Duitsland werd gefinancierd, was drie jaar geleden door Bolsonaro lamgelegd.
(evb)