Brantano valt in de handen van het Duitse Deichmann. U hebt vast nog nooit van het bedrijf gehoord en toch is het de grootste schoenenverkoper van Europa met 4.205 winkels in 30 landen. Ook in Vlaanderen had het bedrijf al 16 Van Haren-winkels.
Deichmann is met de overname van Brantano zeker niet aan zijn proefstuk toe. Het heeft ondertussen tien verschillende merken onder zijn hoede en nam al zes bedrijven over in de 107 jaar dat het bestaat, waaronder twee Amerikaanse schoenenwinkels.
Maar het begon naar goede gewoonte allemaal met één winkel. In 1913 opende Heinrich Deichmann een schoenmaker in de Duitse stad Essen. Al snel begon hij ook schoenen te verkopen, in het bijzonder goedkope schoenen die toch heel wat aankonden. Essen liep namelijk vol met mijnwerkers.
Dat deed de zaken exploderen en al snel kon Deichmann zijn eerste echte winkel openen. In 1936 wordt de eerste Deichmann-schoenwinkel op de markt van Essen ingehuldigd door Heinrichs vrouw Julie. Vier jaar later overleed Heinrich.
Tweede Wereldoorlog
Na de dood van Heinrich kwam zijn vrouw Julie aan het hoofd. Helaas brak toen net de Tweede Wereldoorlog uit, die de winkel vijf jaar lang min of meer gesloten zou houden. Na de oorlog heerste een ongelooflijke schrik dat het voorbij was voor Deichmann. Om toch maar iets te doen, begon de familie schoenen te improviseren uit populierenhout en parachutepakken. Daarnaast zetten ze een handeltje op waar mensen tweedehandsschoenen konden komen afgeven. Het werd zo’n groot succes dat Deichmann vier jaar later zijn eerste winkel buiten Essen kon openen, in Düsseldorf.
Eerste overnames
Vanaf dan ging het snel. Tegen de 50ste verjaardag van het bedrijf, in 1963, stonden er 16 winkels over Duitsland. Tien jaar later volgde de eerste buitenlandse overname. Het Zwitserse schoenenmerk Dosenbach zocht kopers en Heinz-Horst Deichmann, zoon van de oprichter en toenmalig CEO, zag zijn kans schoon. De eerste stappen in het buitenland waren gezet.
Daarna bleef het even stil op overnamegebied, tot in 1984 het Amerikaanse Lerner Shoes zich aandiende. In één klap kreeg Deichmann er 22 winkels bij over de plas. Het veranderde al snel de naam naar Rack Room Shoes en baat er ondertussen meer dan 450 winkels van uit.
Een jaar later volgde Van Haren in Nederland en dan was het bedrijf niet meer te stoppen. 35 jaar later is Deichmann uitgegroeid tot een internationaal imperium met 4.205 winkels, waarvan 16 Van Harens in Vlaanderen.
Eigen kracht
En daar stopt het dus niet. Met de overname van Brantano krijgt Deichmann er 43 winkels bij. Ze worden allemaal omgevormd tot Van Harens.
Deichmann wordt geroemd om zijn bedrijfsmodel. Het bedrijf heeft altijd op eigen kracht zijn imperium kunnen uitbouwen. ‘De verkoop van aandelen of leningen zijn uit den boze bij Deichmann’, klinkt het op zijn website. Een advies dat FNG, dat failliet is gegaan aan een gigantische schuldenberg, misschien ook beter ter harte had moeten nemen.
Maar ook niet alles is rozengeur en maneschijn bij het bedrijf. In vakbondskringen klinkt het dat de werkdruk bij Van Haren erg hoog is en dat er veel van de werknemers gevraagd wordt. Het is ook een publiek geheim dat het Brantano-personeel eerder openstond voor een overname door Scapino-moeder Ziengs dan voor Deichmann.
Gebroken beloften
De vakbonden zijn er ook niet over te spreken dat Deichmann maar 43 van de 109 winkels overneemt. ‘Het oorspronkelijke plan was om alle winkels over te nemen en het merk Brantano te behouden. Allebei die beloften zijn gebroken’, klinkt het bij de vakbond ACV Puls.
En toch wordt intern tevreden gereageerd op de overname. Want wat zeker is, is dat Deichmann het geld heeft om te investeren in de business. En dat zal sowieso nodig zijn na het faillissement, maar nu de coronacrisis blijft aanslepen en niemand echt weet wanneer hij voorbij is, is iemand met diepe zakken welkom.
In 2018 boekte Deichmann een omzet van 5,8 miljard euro. 195 miljoen daarvan was afkomstig van Van Haren.