Wie is Ziengs, de groep die op een haar na Brantano inlijfde?

Ziengs Retail stapt uit de race om de schoenenketen Brantano. Maar wat weten we over de Nederlandse schoenengroep?

Ziengs heeft dezer dagen meer dan 250 winkels in Nederland, maar het begon allemaal in 1946 met een klein schoenenwinkeltje in Drenthe. De toen 26-jarige Berend Ziengs opende op 1 oktober van dat jaar in het kleine dorpje Zweeloo een winkel met de toepasselijke naam Ziengs Schoenen. In die winkel werden schoenen verkocht ‘in de hogere prijsklasse’.

Dat bleef lang goed draaien, maar in de jaren 70 wilde Berend Ziengs uitbreiden. Hij zette daarvoor de discountformule Scapino op als tegenpoot voor de merkwinkel. Een goede manier om van twee markten te profiteren.

Hobbelig parcours

In 1997 besliste Ziengs echter om Scapino door te verkopen aan de winkelgroep Vendex, die intussen Maxeda heet en onder andere de doe-het-zelfketen Brico onder zich heeft. Vanaf dan werd het een hobbelig parcours voor Scapino.

In 2002 kwam de keten in handen van Retail Network, een holding die puur opgericht was om bedrijven als Scapino en Prénatal, die zich wilden losmaken van Vendex, een onderkomen te geven. Daarna kwam het in 2006 bij Superconfex-eigenaar Macintosh Retail terecht.

Toen ook die groep in 2015 failliet ging, redde Henk Ziengs, die als zoon van de stichter ondertussen CEO was geworden van het bedrijf, Scapino opnieuw uit het faillissement. De 16 Belgische winkels werden wel afgestoten. Die gingen naar The Fashion Network, dat niet veel later ook op de fles ging.

Het toeval wil dat ook Brantano een onderdeel was van Macintosh. De keten werd overgekocht door FNG, dat een maand geleden failliet ging.

Gezond bedrijf

‘Mijn familie is al zes generaties actief als schoenmakers en ondernemers. In Nederland is de familie Ziengs gestart met Scapino. Ik wilde niet dat Scapino onnodig zou verdwijnen en daarom hebben wij de keten teruggekocht. Het bedrijf is nu weer kerngezond en groeit weer’, zei Henk Ziengs daar vorige week over in een persbericht. Daarin maakte hij ook zijn ambitie duidelijk om Brantano over te nemen. Hij ziet Brantano als een gezond bedrijf dat getroffen wordt door het faillissement van zijn moedermaatschappij.

Ook de CEO die Ziengs naar voren schoof, heeft een lang verleden bij Brantano. Stefaan Van Weyenbergh was 28 jaar CEO van de schoenenketen tot het bedrijf in handen van FNG kwam. Hoewel hem intern soms een gebrek aan visie verweten wordt, kent hij veel werknemers en kent hij het bedrijf ook goed. ‘Ik ken het als mijn broekzak’, klonk het eerder in De Tijd.

Van Scapino zijn er ondertussen 169 winkels in Nederland, Ziengs Schoenen heeft er 81. Daarnaast baat het bedrijf nog enkele Tamaris-, Ecco- en Topmerk-winkels uit.

In 2017, het laatste jaar waarvoor cijfers te vinden zijn, boekte Ziengs een winst van 19,7 miljoen euro op 112,6 miljoen euro omzet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20