Branson waarschuwt voor einde Virgin zonder staatssteun en zet zelfs zijn eigen privé-eiland in

Richard Branson, de oprichter van de Virgin-groep, heeft in een open brief opgeroepen om een lening uit te reiken aan zijn bedrijf.

Branson legt op zijn blog uit dat alle onderdelen van de Virgin Group, dat vooral bekend is van de luchtvaartmaatschappij maar ook bijvoorbeeld cruises organiseert, financieel bijpoten. Zo wordt er naar overhead-kosten en het personeelsbestand gekeken. Maar het kan best dat dat niet voldoende is.

500 miljoen pond

De vraag naar overheidssteun komt er vooral voor Virgin Australië, dat door de coronacrisis een serieuze klap heeft gekregen. Maar ook in Groot-Brittannië loopt er momenteel een vraag voor steun. Volgens de geruchtenmolen zou Branson om 500 miljoen pond vragen.

Zonder die steun zou Virgin overkop gaan en ‘is er helemaal geen concurrentie meer en gaan honderdduizenden jobs verloren’, zegt Branson.

In een tweet onderstreept Branson nog dat het bedrijf al 250 miljoen pond geïnvesteerd heeft om de coronacrisis het hoofd te bieden, maar is dat niet genoeg.

De eigenaar van onder andere Virgin Galactic, een ruimtebedrijf, zegt dat de hulp van de Britse overheid geen cadeau mag zijn ‘maar een lening die Virgin volledig zal terugbetalen.’

Necker Island

Er komt heel wat kritiek op Bransons vraag om hulp, velen mikken daarbij op het fortuin van de miljardair. Volgens de ondernemer wordt hij voor zijn spreekopdrachten echter al jaren niet meer betaald. Ook zijn woonplaats, op Necker Island op de Britse Maagdeneilanden, ligt onder vuur.

‘Wij wonen op Necker Island, niet omdat we belastingen willen ontduiken, maar omdat we graag op de Maagdeneilanden wonen.’ Branson kocht het toen onbewoonde Necker Island in 1991, voor 120.000 pond. Voor 77.500 dollar per nacht kan u op het eiland blijven, samen met 33 goede vrienden.

Dat eiland zal trouwens volgens Branson noodzakelijk deel uitmaken van het onderpand van een lening. ‘Necker Island is een bedrijf en wordt dus ook zo gerund, dat wil zeggen dat we het eigendom ook zo zullen gebruiken om een lening te krijgen’, aldus Branson nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20