Bpost verkoopt krantenwinkels Press Shop en Relay aan gokbedrijf Golden Palace: zullen nieuwe verkooppunten tot meer gokverslaving leiden?

Golden Palace, bekend van online gokspelen en als casino-uitbater neemt Ubiway Retail, een dochterbedrijf van Bpost, over. Dat omvat onder meer de krantenwinkels Press Shop en Relay. Critici vrezen dat de nieuwe verkoopskanalen gokverslaving in de hand kunnen werken.

De drie bedrijven hebben daartoe een bindende overeenkomst gesloten, meldt Bpost. Ubiway Retail omvat 170 winkels onder de merken Press Shop, Hubiz, Ubi en Relay. Twee leden van het huidige management van Ubiway Retail zullen ook aandeelhouder van de onderneming worden.

Golden Palace en de twee managers hebben een financieel vehikel opgericht dat 100 procent van de aandelen van Ubiway Retail koopt. In dit financiële instrument heeft Golden Palace een meerderheidsbelang. De transactie zal naar verwachting eind februari 2022 worden afgerond.

“Geen kernactiviteit meer”

“De activiteiten van Ubiway Retail waren niet langer kernactiviteiten in onze strategie”, zegt Bpost. “Onze groep concentreert zich op de versnelling van zijn transformatie tot een internationale speler op het gebied van e-commerce logistiek.”

Golden Palace wil dan weer “haar activiteiten diversifiëren” en is van plan het Ubiway Retail netwerk verder te ontwikkelen, zo klinkt het nog.

Kritiek

De deal lekte eerder uit via De Tijd en leidde tot kritiek, onder meer van coronacommissaris Pedro Facon.

“Gokverslaving is een volksgezondheidsprobleem dat bijzondere aandacht vereist. Ik hoop dat dit element mee gewogen wordt bij de verkoop van de krantenwinkels van Bpost aan een gokbedrijf dat daarmee extra verkoopskanalen wil genereren”, twitterde hij.

“Als de overheid geen verdere gokverslaving en verpaupering wil stimuleren, verkoopt ze via Bpost geen krantenwinkels aan een gokbedrijf”, zegt ook econoom Geert Noels.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.