Bpost verder naar omlaag na exit CEO

De beurskoers van bpost verloor maandag 1,76 procent nadat CEO Jean-Paul Van Avermaet een dag eerder ontslagen werd. De koers stond vorige week al onder druk na de teleurstellende jaarcijfers.

Bpost doet het daarmee slechter dan de Bel20-index, die met 0,07 procent daalde tot net geen 3.861 punten. Van een opluchtingsrally na het vertrek van de topman is dus geen sprake.

Van Avermaet moet per direct opstappen omdat de aandeelhouders, met de federale overheid op kop, hem een gebrek aan transparantie verwijten over zijn vorige job. Zijn vorige werkgever, securitybedrijf G4S waar hij topman voor België was, wordt genoemd in een onderzoek naar prijsafspraken in de sector. Maar Van Avermaet, die amper een jaar leiding gaf aan bpost, stond ook onder druk omwille van de tegenvallende financiële prestaties, en dat in het coronajaar waar de pakjesdiensten een exponentiële groei kenden.

‘De resultaten van vorige week hebben duidelijk aangetoond dat bpost niet staat waar de markt dacht dat het zou staat op het vlak van efficiëntie en wendbaarheid, ondanks de positieve signalen in het tweede en het derde kwartaal. Vooral in vergelijking met andere Europese concurrenten bleef bpost achterop in het vierde kwartaal, wat erop wijst dat veranderingen noodzakelijk zijn’, schreven de analisten van KBC Securities eerder op de dag.

Excuses

Vakbondsman Jean-Pierre Nyns (ACOD) bevestigde bij persbureau Belga op dat het bij bpost maar bleef rommelen aan de top, terwijl de onderneming aan sneltreinvaart aan het transformeren is naar een pakjesbedrijf. ‘Dit wordt door onze keel geramd sinds de start van de pandemie. We maken het waar, maar het is alle hens aan dek en iedereen moet het beste van zichzelf geven. Ook de top.’

In een open brief noemen de drie vakbonden bij het postbedrijf de gebeurtenissen van de voorbije week ‘als een aanslag op het dagelijks engagement van haar personeel.’ ACOD, ACV en VSOA eisen ook excuses aan alle personeelsleden van bpost. ‘Zij werden beledigd, ondanks de geleverde inspanningen. Het is hun toekomst die nu op het spel staat.’

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20