Bpost en het krantencontract: de drie petjes van de federale overheid

Bpost en het krantencontract: de drie petjes van de federale overheid
Dirk Tirez – Getty Images

Het aandeel Bpost stond na een uur handel met verlies van circa 7 procent op de beurstabellen. Dat heeft alles te maken met mogelijk gesjoemel rond de nieuwe meerjarensubsidie voor de krantendistributie. Het dossier is een illustratie van de driedubbele pet van de overheid, zeggen waarnemers.

Het interne onderzoek naar mogelijke wanpraktijken van Bpost-werknemers in het dossier leidt tot het tijdelijke vertrek van CEO Dirk Tirez. “Dat is zeer slecht nieuws voor het postbedrijf, juist nu er belangrijke dossiers op tafel liggen”, zegt ING-analist Marc Zwartsenburg in eerste reactie.

De timing is ook ongelukkig, aangezien de laatste maanden van het jaar juist erg druk zijn voor Bpost.

Ten gronde kan de zaak het nieuwe contract voor de krantendistributie in België op losse schroeven zetten. Daarmee is jaarlijks ongeveer 175 miljoen euro gemoeid, met een goede marge. “Als Bpost het hele contract verliest, heeft dit wellicht een impact van 5 tot 10 procent op de consensusverwachtingen voor de EBIT (maatstaf voor bedrijfswinst, red.) in 2023″, zo schat de ING-analist in.

Na de federale begrotingsbesprekingen kwam naar buiten dat Bpost al in 2023 een bedrag van 50 miljoen euro aan subsidie dreigt te verliezen. “Dit is geen nieuws, maar veel beleggers houden daar vermoedelijk nog geen rekening mee”, merkt de analist op.

Drie petjes

Sommige analisten stippen aan dat het krantencontract illustratief is voor de (te) innige relatie van de Belgische staat met Bpost.

  • De staat is, via investeringsholding FPIM, de meerderheidsaandeelhouder van Bpost en ontvangt dus dividenden van het bedrijf.
  • Hij is ook de belangrijkste wetgever en toezichthouder, via de minister van Overheidsbedrijven en via de waakhond BIPT.
  • En ten derde is de Belgische staat ook een belangrijke klant van Bpost via de Diensten van Algemeen Economisch Belang, waaronder de kranten- en tijdschriftenbedeling.

Afhankelijk van welk petje Vadertje Staat op heeft, heeft de overheid soms andere belangen. Er kan ook sprake zijn van broekzak-vestzak, waarbij de ene hand van de staat deels terugkrijgt wat de andere hand betaalt. Dat alles komt uiteraard de transparantie niet ten goede, luidt de kritiek, en maakt Bpost minder aantrekkelijk voor internationale beleggers dan andere postbedrijven.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.