Bovenop de oorlog krijgen de Oekraïense vluchtelingen ook nog eens te maken met sekshandelaars

Door de oorlog in Oekraïne zijn talloze vrouwen en kinderen het land ontvlucht. Dat is de sekshandelaars niet ontgaan. De Poolse politie waarschuwt voor bendes die misbruik maken van de situatie.

Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben al meer dan 1,5 miljoen Oekraïners hun thuisland verlaten. De vluchtelingenstroom bestaat voornamelijk uit vrouwen en kinderen. Veel mannen blijven achter om te vechten tegen de Russische troepen.

De vluchtelingencrisis die uit de oorlog in Oekraïne is ontstaan, heeft voornamelijk al het beste in de mensen naar boven gebracht. Overal in Europa worden er acties op poten gezet om de Oekraïners op te vangen. Zelfs grote techbedrijven, zoals Google en Uber, doen een duit in het zakje.

Sekshandelaars maken misbruik van de situatie

Maar er is ook een keerzijde: sekshandelaars maken volop misbruik van de situatie. Volgens bronnen van The Telegraph heeft de politie aan de grens tussen Polen en Oekraïne al meerdere sekshandelaars opgepakt. Ze beloven vrouwen en kinderen zogezegd onderdak en een lift naar het buitenland. De autoriteiten zijn naar verluidt bijzonder bezorgd over bendes die kwetsbare vluchtelingen naar Duitsland willen lokken.

Agenten vragen daarom de humanitaire vrijwilligers bij de controlepost Medyka om identiteitsbewijzen te vragen van mannen die jonge vrouwen een lift geven. “Veel wanhopige Oekraïners gebruiken sociale media, zoals Facebook en Instagram, om in contact te komen met mensen in Europa die hen kunnen helpen”, merkt een vrijwilliger op. “Vervolgens, een korte tijd later, worden ze opgepikt in een auto door iemand die ze nog nooit ontmoet hebben en niet kennen. De politie heeft ons nu gevraagd om te letten op malifide praktijken. De waakzaamheid is sinds donderdag verhoogd.”

400.000 jongeren

Vorige week waarschuwde de internationale organisatie Save the Children dat ten minste 400.000 jongeren in Oost-Europa op reis waren, waardoor zij het risico liepen te worden misbruikt. Volgens de organisatie bestaat 40 procent van de vluchtelingen richting Polen, Roemenië, Moldavië, Hongarije, Slowakije en Litouwen uit kinderen.

De Poolse autoriteiten hebben al sinds vorig jaar ervaring met het oppakken van mensensmokkelaars. De Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko heeft toen doelbewust migranten uit het Midden-Oosten naar de Europese Unie gestuurd.

(lb)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20