Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
De bouwsector pleit ervoor om de wintertijd permanent in te voeren. Volgens Niko Demeester, CEO van de confederatie Embuild, is dat makkelijker en vooral veiliger.
Beluister hier het volledige interview met Niko Demeester:
Waarom is dit belangrijk?
Het voorstel om niet meer te wisselen van uur steekt in zowel Europa als de Verenigde Staten af en toe de kop op. Verschillende sectoren hebben elk wel een argument om winter- of zomertijd te laten vallen. Een consensus vinden is daarom moeilijk.
In het nieuws: De wintertijd gaat dit weekend in. In de nacht van zaterdag op zondag om 3 uur mag je de klok weer een uur achteruit draaien. Een uurtje langer slapen, dus. Daardoor komt de zon een uur vroeger op, wat voor de bouwsector goed nieuws is. Voor Embuild mag het zelfs zo blijven.
CEO Niko Demeester: “Een permanent winteruur is het meest logisch, omdat de werkuren dan het best overeenkomen met de uren waarop er daglicht is. Als we geen wintertijd zouden hebben, zou het ’s morgens in de winter pas om 10 uur licht worden. En dat is te laat om goed te kunnen werken, de meeste bouwwerven beginnen graag om 7 uur of iets vroeger. We werken het liefst met daglicht, omdat dat niet alleen gemakkelijker en comfortabeler is, maar voornamelijk ook veiliger.”
“De bouw is een heel fysieke sector. Er is veel komen en gaan van materiaal en mensen. Je kan proberen om dat te compenseren met kunstlicht. Dat doen we ook, maar we merken dat dit niet zo optimaal is. Er is meer kans op misverstanden of zelfs ongelukken.”
Geen Europese consensus
“Het is een Europese discussie, want je moet proberen om de tijdzones tussen de Europese landen zo homogeen mogelijk te maken”, geeft Demeester toe. “Sinds 2018 is de Europese Commissie de discussie aangegaan. Het Europees Parlement heeft in 2019 aangegeven dat men voor de invoering van de permanente wintertijd is. Maar men heeft geen consensus bereikt onder de 27 lidstaten. We hopen dat die discussie wordt hernomen.”
“De discussie leeft bij elke Europese bouwfederatie. Ik vertrouw erop dat mijn Europese collega’s ook vinden dat permanente wintertijd het beste is. Maar het gaat niet alleen over bouwen, ik denk dat dit gevoel ook leeft in veel andere sectoren en bij de brede bevolking”, aldus de topman.
Opgemerkt: in maart 2022 keurde de Amerikaanse Senaat een voorstel goed om juist de zomertijd permanent in te voeren. In het Huis van Afgevaardigden kon het voorstel vervolgens geen meerderheid krijgen, en het idee werd afgevoerd.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.