Verenigde Staten zetten belangrijke stap om permanent over te schakelen naar de zomertijd

De Amerikaanse Senaat heeft onverwachts een wetsvoorstel goedgekeurd dat de weg plaveit voor de afschaffing van de wintertijd. Het voorstel gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden, en als het door die kamer wordt goedgekeurd, zal de Amerikaanse president Joe Biden zijn handtekening onder de wet plaatsen.

De Verenigde Staten (VS) zijn nog maar net overgeschakeld naar de zomertijd, en net nu heeft de Senaat een wetsvoorstel goedgekeurd die komaf moet maken met de jaarlijkse overschakeling van de zomer- naar wintertijd. Volgens het huidige voorstel zouden de VS in november 2023 permanent overschakelen naar de zomertijd. Dat moet de reis- en luchtvaarsector tijd geven om hun zeer strikte tijdschema’s in lijn te brengen met de geplande wijzigingen.

Slaapgebrek en gezondheidsproblemen

Tijdens een hoorzitting voor Het Huis van Afgevaardigden vorige week hebben gezondheidsexpert een pleidooi gehouden voor de afschaffing van de uurwisseling. Ze noemden daarbij slaapgebrek en gezondheidsproblemen als negatieve effecten van het verzetten van de klok.

“Het goede nieuws is dat we dit erdoor kunnen krijgen. We hoeven deze stommiteit (het verzetten van de klok red.) niet meer te blijven doen”, zei Marco Rubio, senator van Florida, dinsdag in het Senaat. “Vergeef me voor deze woordspeling, maar het is tijd dat we eindelijk afstappen van dit systeem.”

Niet de eerste afschaffing wintertijd

Ook de Amerikanen zelf zijn voorstander van een afschaffing van de uurwisseling. Volgens een rondvraag van The Economist in samenwerking met het databedrijf YouGov blijkt dat 63 procent van de Amerikanen wil afstappen van dat systeem. 48 procent geeft daarbij de voorkeur aan zomertijd, tegenover 29 procent dat de wintertijd prefereert.

Indien het voorstel wordt goedgekeurd, zal het niet de eerst keer zijn dat de VS de wintertijd afschaffen. Tijdens Wereldoorlog II had het land een soortgelijke beslissing genomen om te besparen op brandstof. Ook in 1974 was er even uitsluitend sprake van een zomertijd aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Die maatregel werd na één jaar wel teruggedraaid. Er waren onder meer klachten van ouders omdat het voor hun kinderen veel gevaarlijker was om ’s ochtends in het donker naar school te gaan.

En de Europese Unie?

Enkele jaren geleden was er ook in de Europese Unie een discussie om afscheid te nemen van de halfjaarlijkse uurwisseling. De Europese Commissie had in 2018 een voorstel gedaan om permanent over te schakelen naar de wintertijd. Door uiteenlopende meningen werd er beslist om elke lidstaat zelf te laten kiezen welke klok die wilde afschaffen.

De Europese Commissie liet vorig jaar uiteindelijk weten dat de afschaffing van de winter- of zomertijd er momenteel niet komt. “Geen enkele lidstaat heeft de voorkeur voor winter- of zomertijd officieel doorgegeven”, liet Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) toen weten.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20