Bouwbedrijven kijken uit naar komst Oekraïners

Zeven op de tien bouwbedrijven hoopt beroep te kunnen doen op Oekraïense arbeidskrachten. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij 397 bouwbedrijven.

Belgische bouwbedrijven snakken naar werkkrachten, leren we uit een ondervraging van Bouwunie, een organisatie voor zelfstandigen en kmo’s in de bouwsector. Oekraïense vluchtelingen die in de sector willen werken, zouden op zeer korte termijn aan de slag kunnen.

De oorlog in Oekraïne, met de enorme vluchtelingenstromen als gevolg, hebben nu ook hun impact op de bouwbedrijven in ons land. Hoewel de meeste van die bedrijven (90 procent volgens Bouwunie) nog nooit beroep zouden hebben gedaan op Oekraïense werkkrachten, staan ze nu te popelen om hen in te zetten.

Oekraïense vluchtelingen zijn meer dan welkom in de Belgische bouwsector, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Wie in België aankomt, heeft bij de helft van de ondervraagden onmiddellijk werk. Daarnaast tonen onze bouwbedrijven zich ook heel gastvrij. Bijna de helft heeft ofwel zelf een huis of kamer ter beschikking, of wil mee zoeken.”

Lastenverlaging

Een op twee van de bouwbedrijven die Bouwunie ondervroeg, zou bereid zijn vluchtelingen te helpen bij zaken die niets met de bouw te maken hebben, zoals het in orde brengen van de administratie, zoeken naar scholen of hobby’s of het leren van Nederlands.

Tachtig procent van de ondervraagde bedrijven wil de nieuwe werknemers zelf opleiden. Kleine kmo’s moeten daarvoor beroep doen op externen. “Daarom pleit Bouwunie voor een significante lastenverlaging voor het eerste jaar van tewerkstelling voor elke bijkomende aanwerving van een arbeider die nog geen bouwopleiding volgde, en dit specifiek voor bedrijven met minder dan twintig werknemers. Net zoals er nu al een RSZ-vermindering bestaat voor de eerste zes aanwervingen.”

België bereidt zich voor om 200.000 Oekraïense vluchtelingen op te nemen. De Vlaamse regering kondigde vrijdag aan om vijftien minidorpen op te trekken, eentje in elke referentieregio. Daar zouden 10.000 tot 15.000 vluchtelingen kunnen verblijven.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.