Vlaamse regering ontvouwt vandaag haar plannen voor Oekraïense vluchtelingen

In totaal verwacht België nu 200.000 vluchtelingen, 60 procent of 120.000 komen naar Vlaanderen, zo is beslist. Nadat de registratie federaal gebeurt, is het helemaal aan de Vlaamse overheid om de opvang, de huisvesting, het onderwijs en de toegang tot de arbeidsmarkt te regelen. Vanmorgen komt de Vlaamse regering samen om dat allemaal te bespreken.

  • Daarbij voert minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) duidelijk de forcing. Hij en minister van Huisvesting Matthias Diependaele (N-VA) leggen een plan op tafel om maar liefst 15 ‘minidorpen’ of grote opvangplekken te gaan bouwen, om de Oekraïners plaats te geven. De privéopvang, die onder de hashtag #plekvrij in een wolk van sociale media eerst opgang maakte, maar slechts goed is voor enkele weken noodopvang, wordt vervangen door een overheidsinitiatief dat veel langer zal duren en vanuit Vlaanderen komt.
  • Het plan bestaat erin om per Vlaamse referentieregio (en zo zijn er vijftien) een heus vluchtelingendorp op te zetten. De gouverneurs begeleiden, en er is ook een soort vluchtelingencommissaris: Jeroen Windey, de voorzitter van het Agentschap Binnenlands Bestuur die ook de taskforce leidt. Concreet zijn die vijftien locaties nog niet, maar het zal dus wel snel moeten gaan.
  • De bouw- en evenementensector wordt aangesproken om de vijftien dorpen zo snel mogelijk op te zetten. Daarbij kan men teren op de expertise die is opgedaan bij het bouwen en uitbaten van de vaccinatiecentra, zo hoopt men. Men denkt aan wooncontainers, in eerste fase. Tegen het einde van de maand moet alles veel concreter zijn. Het geld komt uit de Vlaamse begroting. 
Meer