Bouw je eigen elektrische wagen in 40 minuten voor slechts 3.000 euro (VIDEO)

De Italiaanse startup OSVehicle wil zich een plaats verwerven op de jonge markt van elektrische auto’s. Het bedrijf hanteert daarbij echter een originele aanpak, want het Tabby-model, waarmee de onderneming zijn debuut maakt, wordt in een gebruiksvriendelijke bouwkit aangeboden. Dat maakt de aanschaf van de elektrische wagen, die alleen uit de meest elementaire onderdelen bestaat, relatief goedkoop. Aangezien de technologie van de Tabby open source is, rekent OSVehicle ook op de groep kopers en andere geïnteresseerden voor suggesties en aanbevelingen. Daarbij kan worden voortgebouwd op de plannen van het model, die online zijn geplaatst.

Het Tabby-bouwpakket omvat vier wielen, twee of vier zetels en een stuurwiel, gemonteerd op een naakt chassis. Met inbegrip van de elektrische motor en de gerelateerde hardware, zou volgens het magazine Wired voor de totale bouwkit een prijs van ongeveer 4.000 dollar moeten worden betaald. Er wordt aan toegevoegd dat de Tabby ook heel gemakkelijk geassembleerd kan worden. Er kan volgens het magazine een vergelijking worden gemaakt met de bouwpakketten van winkelketen Ikea. Volgens OSVehicle moet de klant in staat zijn om de auto in minder dan één uur te bouwen. Sommigen slagen er echter in om de opdracht in amper veertig minuten te volbrengen.

Autobestuurders die van een nieuwe wagen iets meer verwachten, kunnen volgens Francisco Liu, initiatiefnemer en chief executive van OSVehicle, echter opteren voor de Urban Traddy, die ook met een primitieve carrosserie is uitgerust en daardoor in principe in het verkeer zou kunnen worden toegelaten. OSVehicle zegt in de toekomst een aantal varianten van het model op de markt te willen brengen, waarbij de klant de keuze zou hebben tussen drie elektrische motoren, met een vermogen van respectievelijk vier, acht en vijftien kilowatt. Ook wordt gedacht aan een versie met een benzinemotor van vijftig of tweehonderdvijftig kubieke centimeter en zelfs een hybride alternatief met een benzinemotor van honderdvijfentwintig kubieke centimenter en een elektrische krachtbron van vijftien kilowatt.Er zijn eerder nog bouwpakketten voor personenwagens op de markt gebracht. De geïnteresseerden dienden daarvoor echter op een behoorlijke financiële reserve terug te vallen, over een technisch voldoende uitgeruste garage te beschikken en zelf de nodige persoonlijke kennis en handigheid te bezitten om de transformatie van bouwpakket tot rijvaardige wagen tot een goed einde te brengen. Die voorwaarden worden bij de Tabby niet gesteld. Het concept open-source is in de autosector nog niet voor de onmiddellijke toekomst weggelegd, maar de Tabby kan wel een beeld bieden op de toekomst van het persoonlijke vervoer.

Meer