Bouchez slaagt er maar niet in benoemingen te doen zonder dat er heisa ontstaat

  • Het is een beetje een beschamende benoemingscarrousel geweest, een bananenrepubliek waardig: alle aanstellingen van topambtenaren die de federale regering de afgelopen weken deed. Maar het is bittere realiteit in dit land: als je een topfunctie wil in het overheidsapparaat, kan je maar beter een partijkaart hebben. Tientallen benoemingen werden zo gedaan de afgelopen weken.
  • De MR-voorzitter komt daarmee nu in de problemen. Want ze benoemden Geraldine Demaret, de adjunct-kabinetschef van minister David Clarinval (MR), als de nieuwe voorzitter van de Nationale Loterij. Dat kaderde volgens Bouchez in de ‘verjonging en vervrouwelijking’. Alleen, één vervelend detail: Demaret is de zus van de vriendin van Bouchez.
  • Le Vif bracht het verhaal, dat de Wetstraatpers eigenlijk al dagen wist, als eerste uit. Pijnlijk voor Bouchez, omdat die net bij z’n verkiezing als voorzitter bij hoog en laag beloofd had dat het ‘nepotisme’ en de ‘vriendjespolitiek’ na het tijdperk van de clan-Michel en de clan-Reynders gedaan was bij de MR.
  • Maar bij z’n keuze van regeringsleden, schoof hij compleet verrassend wel plots Mathieu Michel (MR), de broer van ex-premier Charles Michel naar voren als staatssecretaris, tot woede van een pak MR-kopstukken. Dat kostte hem toen bijna z’n kop als voorzitter.
  • Nu is er dus zijn ‘schoonzus’ die benoemd is. Maar Bouchez zelf verzette zich fel in L’Echo en onderstreepte ‘dat hij niet getrouwd is‘. Een wat vreemde redenering, maar daarmee lijkt de discussie wel gaan liggen. Aan Vlaamse kant lijkt men overigens niet geïnteresseerd in de Nationale Loterij: daar maakt niemand melding van de zaak.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20