De benoemingen bij de Nationale Bank: zo wordt in België aan politiek gedaan

De gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB) verdient meer dan ECB-voorzitter Mario Draghi. Dat zegt Kanaal Z-anker Véronique Goossens, die pas een boek op de markt bracht over de bank: De Geldmakers – Achter de schermen van de Nationale Bank van België.

De gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB) verdient meer dan ECB-voorzitter Mario Draghi. Dat zegt Kanaal Z-anker Véronique Goossens, die pas een boek op de markt bracht over de bank: De Geldmakers – Achter de schermen van de Nationale Bank van België.

De gouverneur verdient 480.000 euro per jaar, plus een auto met chauffeur en onkosten. Dat is bijna 100.000 euro bruto meer dan ECB-voorzitter Mario Draghi. Een directeur van de NBB verdient tussen de 330.000 en de 380.000 euro per jaar.

Niet moeilijk dus dat onze politieke partijen telkens opnieuw een gevecht leveren om (één van) de 7 directeurs, die onder de gouverneur staan, te benoemen. Ook nu is dat weer het geval omdat een viertal mandaten afloopt.

België scoort met 7 directeurs hoog op de lijst van de landen van de eurozone. Duitsland doet het met zes en Nederland met vier. Zwitserland, een land dat zich in het centrum van de globale financiële wereld bevindt, klaart dezelfde klus zelfs met drie directeurs.

Dehaene and friends

De 7 directeurs zijn een erfenis van de regering Dehaene die eind jaren 90 van vorige eeuw aan de macht was, aldus Goossens.

Op dat ogenblik telde de NBB 4 tot 6 directeurs plus een gouverneur. Maar net toen een groot deel van het werk onder impuls van de introductie van de euro naar de ECB verhuisde werd het aantal directeurs verhoogd van vijf naar zeven. Omdat toenmalig premier Jean-Luc Dehaene een andere kandidaat naar voren schoof voor een vrijgekomen positie dan gouverneur Fons Verplaetse werd uiteindelijk beslist twee bijkomende posten te creëren opdat beide kandidaten een zitje zouden krijgen. Een compromis à la belge, zeg maar.

De onlangs overleden ex-gouverneur Luc Coene pleitte er verschillende malen voor om het aantal directieposten te verminderen, maar vond bij de politiek geen gehoor. ‘Het is een te mooie post,’ besluit Goossens.

De overbevolking bij de Nationale Bank

Niet enkel de raad van bestuur van de bank blijkt overbevolkt, ook het personeelsbestand is ongewoon groot voor zo’n klein land. Tijdens een tv-optreden in het VRT-programma De Afspraak had Goossens al gezegd dat bij de Nationale Bank van België nog 2.000 mensen werken. ‘En dat zijn er te veel, omdat het beslissingsniveau van de bank grotendeels naar de ECB in Frankfurt is verhuisd.’ 

Meer