Bosch wil 3 miljard investeren in chipproductie “voor specifieke noden van de Europese industrie”

De Duitse technologiegigant Bosch wil tegen 2026 drie miljard euro investeren in de Europese chipproductie. Dat geld zal gebruikt worden om twee nieuwe onderzoekscentra te openen en om de bestaande chipfabriek in Dresden uit te breiden.

Vorig jaar opende Bosch een chipfabriek in het Duitse Dresden, waarvoor het ongeveer een miljard euro investeerde. Dat was destijds de grootste investering die ooit door het bedrijf werd gemaakt. Het doel van de fabriek is om chips voor elektrische en zelfrijdende wagens te produceren. 

Met de nieuwe aankondiging hoopt het bedrijf daar een schepje bovenop te doen, hoewel nog niet bekend is hoe het grootste deel van dat geld zal worden uitgegeven. 

Er is tot nu toe enkel geweten dat zo’n 170 miljoen euro zal worden uitgegeven om nieuwe onderzoekscentra te openen in Dresden en Reutlingen. Nog eens 250 miljoen euro is gereserveerd om de fabriek in Dresden uit te breiden.

Europese investering

Bosch zal voor de investering de hulp van de Europese Unie (EU) vragen als deel van het Important Projects of Common European Interests (IPCEI) raamwerk. Dat zijn projecten die door de EU als belangrijk worden gezien voor de vooruitgang van de Europese gemeenschap. 

De Unie wil de productiecapaciteit van chips in de komende jaren fors uitbreiden om het hoofd te bieden aan Amerikaanse en Aziatische chipproducenten, die momenteel nog de markt domineren. “Europa kan en moet kapitaliseren op zijn eigen kracht in de halfgeleiderindustrie”, zei Bosch-topman Stefan Hartung aan Reuters. “Het doel moet zijn om chips te produceren voor de specifieke noden van de Europese industrie.”

Nog een lange weg te gaan

Hoewel de EU zegt sterk in te willen zetten op de eigen chipproductie, lijkt het voorlopig genereuzer met woorden dan met daden. Toen het vorig jaar een budget opstelde om de chipproductie op te schalen, bleek dat serieus tegen te vallen tegenover het Amerikaanse chipplan van Joe Biden.  

De EU heeft tot nu toe immers slecht 5 miljard euro vrijgemaakt om te investeren in de productie van computerchips. Het doel is om met dat geld te zorgen dat het marktaandeel van de EU meer dan verdubbelt tegen 2030, van 9 procent tot 20 procent. Ter vergelijking: voor Bidens plan om de chipproductie in de VS op te voeren is maar liefst het tienvoudige voorzien: de Amerikanen willen zo’n 52 miljard dollar (51,9 miljard euro) in de chipproductie pompen.

Ook tegenover bestaande chipgiganten is Europa helemaal niet opgewassen. TSMC, het Taiwanese bedrijf dat meer dan de helft van alle halfgeleiders in de wereld produceert, investeert dit jaar alleen al maar liefst 44 miljard dollar (43,93 miljard euro) om nieuwe chipfabrieken te bouwen. Ter vergelijking: als TSMC elk jaar 44 miljard uitgeeft, zal het tegen 2030 maar liefst 352 miljard dollar (351,5 miljard euro) hebben geïnvesteerd, 70 keer zoveel als Europa in dezelfde tijdspanne.

Wel moet worden opgemerkt dat de Europese Commissie plant om het budget voor chips uiteindelijk op te schalen naar een maximum van 42 miljard euro, hoewel het nog helemaal niet zeker is of dat haalbaar is.

(ns)

Meer