Bosbranden in Spanje en Duitsland onder controle, maar laten een grote ravage na

Brandweerlieden in zowel Spanje als Duitsland worstelen al dagen met verschillende grote bosbranden, te midden van een ongewone hittegolf in West-Europa.

De grootste schade door de branden is aangericht in de noordwestelijke Spaanse provincie Zamora. Daar is meer dan 30.000 hectare natuur in vlammen opgegaan. Duitse ambtenaren maakten op hun beurt bekend dat de inwoners van drie dorpen in de buurt van Berlijn hun huizen moesten verlaten, vanwege het naderende vuur.

Temperaturen van boven de 40 graden Celsius

Spanje is al lange tijd op zijn hoede voor een mogelijke uitbraak van hevige natuurbranden in het land, nu in juni op veel plaatsen in Europa recordtemperaturen worden bereikt. In veel Spaanse steden bereikte het kwik een temperatuur van boven de 40 graden, wat normaal gezien pas in augustus wordt verwacht. De hitte, het droge weer en de felle wind zorgden voor de ideale omstandigheden voor het uitbreken van natuurbranden.

“Het vuur kon een stuwmeer van ongeveer 500 meter breed oversteken, waar het zijn verwoestende weg vervolgde”, aldus Juan Suárez-Quiñones, een ambtenaar uit de regio Castilla y León. Windvlagen tot 70 km/u zouden namelijk het vuur ver verspreiden, aldus de autoriteiten. Brandweerlieden noemen het vuur een “echt monster”.

Nieuwe golf van branden

Ook in Duitsland hebben zich de afgelopen dagen talrijke bosbranden voorgedaan, na een periode van intense hitte en weinig regen. Sterke winden hebben de vuurzeeën verder aangewakkerd, waardoor verschillende dorpjes rond Berlijn moesten worden geëvacueerd.

Klimatologen zijn onderwijl bezorgd dat door de massale bosbranden in Europa er een enorme hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht vrijkomt, wat van invloed is op het smelten van de permafrost. Dat kan vervolgens tot een nieuwe golf van branden leiden.

Volgens een rapport van het WNF kosten bosbranden op het Europese continent jaarlijks zo’n 3 miljard euro. Uit een onderzoek in het Journal of Forestry blijkt dat de lokale economisch groei in de VS de afgelopen jaren tot 2013 serieus beïnvloed is door natuurbranden. Tot twee jaar na de brand zou de lokale economie van het getroffen gebied nog hinder ondervinden van lokale natuurbranden, zo laat een ander onderzoek zien.

Apocalyptische natuurbranden

Volgens onderzoekers zullen bosbranden echter, in het geval van de VS, geen grote schade aanrichten aan de totale Amerikaanse economie. Het leed ligt daarentegen verscholen op lokaal niveau, waar de economische gevolgen wel serieus zijn. Waar natuurbranden ooit weinig economische schade toebrachten, omdat ze in afgelegen bossen voorkwamen, is dat nu anders. Steeds meer Amerikanen zijn gaan wonen in wat ooit de wildernis was, waardoor zowel zijzelf als hun bedrijven kwetsbaar zijn geworden.

Kleine steden in de staat Californië hadden bijvoorbeeld grote moeite om hun bedrijven draaiende te houden na de apocalyptische natuurbranden van 2018. Ook het lokale toerisme lijdt onder de branden en uiteraard de lokale houtkap kan worden weggevaagd.

Ook bosbranden in Rusland

De bosbranden in het Russische Siberië zijn geen ongewoon verschijnsel: ze doen zich jaarlijks van de lente tot de herfst voor. Maar dit jaar is de omvang van de brandhaarden flink toegenomen, omdat Rusland niet de mankracht heeft om het vuur te bedwingen. Wat blijkt; de militaire eenheden die Moskou normaalgesproken inzet om de inferno’s te bedwingen bevinden zich nu in Oekraïne, waar ze in gevecht zijn met Oekraïense soldaten.

De branden zijn er zo hevig dat ze momenteel bestempeld worden als een tweede front in de oorlog met Oekraïne. Verschillende nederzettingen en dorpen zijn er in Siberië al van de aardbodem gebrand door het vuur. Het Kremlin lijkt een keuze te moeten maken tussen de oorlog in het oosten van Europa of in de eigen achtertuin.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.