Boris Johnson niet van plan om impact brexit te onderzoeken

De Britse regering heeft dinsdag bevestigd dat ze niet van plan is om de economische impact van premier Johnsons brexitakkoord met de EU te onderzoeken.

Dat moest de regering schoorvoetend toegeven nadat een lid van de oppositiepartij Labour gebruik maakte van de Wet openbaarheid van bestuur.

‘Er is geen analyse van de economische impact voorzien in het huidig uittredingsakkoord. Er is ook geen datum vastgelegd waarop zo’n onderzoek wel zou plaatsvinden’, was het antwoord op een verzoek van Europees parlementslid voor Labour Julie Ward.

‘Plichtsverzuim om van achterover te vallen’, was Wards reactie. ‘De regering heeft geen idee wat de nieuwe brexitdeal zal kosten aan de Britse economie, of aan Britse ondernemingen en families. Het kan ze blijkbaar ook niet schelen.’

Het VK en de EU bereikten op 17 oktober een akkoord over de voorwaarden voor de brexit. De EU keurde een verzoek van de Britse regering om de datum voor deze brexit uit te stellen tot 31 januari 2020 daarna goed.

‘De regering heeft geen idee wat de nieuwe brexitdeal zal betekenen voor de Britse economie. Ze weet niet wat de kost zal zijn voor Britse ondernemingen en families. Het kan ze blijkbaar ook niet schelen.’

Julie Ward, Europees parlementslid voor het Britse Labour.

Brexitminister Stephen Barclay zei vorige maand nochtans voor een commissie van het Britse Hogerhuis dat hij ‘verwachtte dat zo’n analyse er ooit wel zou komen’. Vandaag blijkt dat dus niet het geval te zijn.

Zowat alle economisten zijn het er over eens dat zo’n uittreding aanzienlijke schade zal toebrengen aan de Britse handel Het oudste onafhankelijke onderzoeksinstituut van het Verenigd Koninkrijk becijferde dat onder deze deal de economie 3,5 procent per jaar zal krimpen.

Vorige maand publiceerde het kabinet-Johnson wel een analyse van het akkoord met mogelijke risico’s en voordelen. Maar met de verklaring van vandaag geeft het zelf toe dat het niet om een grondige economische evaluatie gaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20