Bonus topman KLM afhankelijk van hoeveelheid geld hij lospeutert bij belastingbetaler

Air France KLM wil zijn topman Ben Smith ondanks de vernietigende crisis die het bedrijf treft en die de activiteiten van het bedrijf heeft gedecimeerd toch een eindejaarsbonus geven. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. 

Het Frans-Nederlandse fusiebedrijf zou die bonus laten afhangen van de hoeveelheid noodsteun die Smith kan lospeuteren bij de overheid om de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis te slepen. Smith wordt met andere woorden dus beloond voor de hoeveelheid geld die hij bij de belastingbetaler kan gaan halen.

Door de crisis staat het gros van de Air France-KLM-vloot aan de grond. Deze maand voert het bedrijf nog amper 10 procent van de vluchten uit in vergelijking met vorig jaar. De luchtvaartcombinatie vreest dan ook onderuit te gaan als er niet snel financiële steun komt.

Eerder deze maand meldde persbureau Reuters dat Air France-KLM met banken onderhandelt over miljarden euro aan noodleningen. In het bericht is sprake van 10 miljard euro. Zowel de Nederlandse als de Franse staat zouden garant willen staan voor de leningen.

De reacties vanuit de politiek op het voorstel zijn alvast vernietigend. Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra is een bonus voor de topman van Air France-KLM ‘niet te verenigen met steun van de belastingbetaler’. Nederland zal dat in zijn hoedanigheid van grootaandeelhouder in het moederbedrijf van KLM, ‘duidelijk maken’ op de aanstaande aandeelhoudersvergadering.

De Canadees Ben Smith werd in september 2018 CEO van Air France-KLM. Daarvoor was hij President, Airlines en Chief Operating Officer van Air Canada.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20