Boerkini’s in Anderlechts openluchtzwembad verhitten de gemoederen van Franstalige politici

De Franstalige liberale partijen MR en Défi betreuren dat het nieuwe openluchtzwembad in Anderlecht een specifiek tijdslot voor vrouwen aanbiedt, schrijft La Libre Belgique.

In het nieuws: De opening van een voor vrouwen gereserveerde tijdspanne en het toestaan van de boerkini in het openluchtzwembad van Anderlecht heeft gisteren heel wat politieke reacties losgemaakt. 

Reacties: MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stak de lont aan het vuur met volgende tweet: “Boerkini toegestaan en alleen vrouwenuren. De communitaire waanzin gaat door. De MR zal tussenbeide komen in het Brussels parlement en op federaal niveau. Onze waarden worden ondermijnd met de onwetende medeplichtigheid van sommigen. Sarah Schlitz (staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit, red.) moet tussenbeide komen.”

  • Ook François De Smet, de voorzitter van Défi, betreurt deze uitzondering: “Het zwembad zelf is een prachtig initiatief. Maar overheidsmiddelen mogen niet worden gebruikt om (…) aanpassingen, zoals aparte uren voor vrouwen of het dragen van de burkini, te vragen.”

“Niet alleen het religieuze aspect”

Voorstanders: Voorafgaand aan de opening van het zwembad was de kwestie besproken in de gemeenteraad van Anderlecht, maar voor de voorstanders van het project was het belangrijk dat het vrouwenuur werd gegarandeerd. 

  • “Het was een verzoek dat we hadden, niet alleen om religieuze redenen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen van de ruimte kan genieten en zich op zijn gemak voelt,” legt Paul Steinbrück van vzw Pool is cool uit. 
  • “Het doel van het zwembad is om de Brusselaars van de zomer te laten genieten. Het reserveren van tijd voor vrouwen betekent dat degenen die zich niet op hun gemak voelen in badkleding in aanwezigheid van mannen niet worden uitgesloten. Het is belangrijk dat zij van het zwembad kunnen genieten en andere vrouwen kunnen ontmoeten”, aldus jongerenraadslid Fatiha El Ikdimi (CDH). 
  • Haar collega Julien Milquet (CDH) voegde daaraan toe: “Het gaat niet alleen om het religieuze aspect. Mijn moeder is een lerares, ze wil haar leerlingen niet ontmoeten in het zwembad. Bovendien wil ik u eraan herinneren dat veel sportclubs niet gemengd zijn.”

Geen primeur

Het toekennen van specifieke slots aan vrouwen en de mogelijkheid om in volledige bikini te zwemmen is geen primeur in Brussel. 

  • In 2016 had de gemeente Schaarbeek op zondag een tijdslot ter beschikking gesteld voor een groep vrouwen (voornamelijk moslima’s) die zonder de aanwezigheid van mannen wensten te zwemmen. Het initiatief hield een tijdje stand zonder een schandaal te veroorzaken; noch bij de MR, noch bij Défi, leden van de toenmalige plaatselijke meerderheid.
    • Het gemeentebestuur stelde op een blauwe maandag echter een te hoog chloorgehalte vast.
      • Na onderzoek bleek dat de gebruikte zwemkleding voor het hele lichaam was behandeld met een speciale olie, die aan de wanden en filters van het zwembad bleef kleven. Hierdoor kwam er automatisch chloor in het zwembad.

Het initiatief hield dus geen stand, maar niet om ideologische redenen.

Niet bepaald een olympisch zwembad

Het FLOW-openluchtzwembad, dat op 1 juli om 13.00 uur werd geopend op de stuwdam van het Kanaal in Anderlecht, “is niet bepaald een Olympisch zwembad,” merkt de RTBF droogjes op.

Maar 17 meter op 7 en een diepte van 1,2 meter zouden voldoende moeten zijn om de inwoners, die niet altijd de gelegenheid hebben om naar zee of naar andere openluchtzwembaden te gaan (de dichtstbijzijnde bevinden zich inderdaad in Brabant), tevreden te stellen. Het zwembad blijft tot eind augustus staan.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20