Boeing: ‘Vloot zal tegen 2030 volledig op biobrandstof vliegen’

Boeing wil tegen het einde van dit decennium commerciële vliegtuigen leveren die volledig op biobrandstof kunnen vliegen. ‘Het is de uitdaging van ons leven’, klinkt het. 

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant heeft naar eigen zeggen de ambitie om de duurzaamheid van de commerciële luchtvaart op lange termijn te stimuleren door tegen 2030 vliegtuigen te bouwen die op 100 procent milieuvriendelijke vliegtuigbrandstoffen kunnen vliegen. 

De aankondiging past in een breder kader van de doelstelling van de internationale luchtvaartorganisatie IATA om de netto CO2-uitstoot van de luchtvaart met 50 procent te verminderen in 2050 ten opzichte van 2005.

‘Onze industrie en klanten zetten zich in om klimaatverandering aan te pakken, en duurzame vliegtuigbrandstoffen zijn de veiligste en meest meetbare oplossing om de koolstofuitstoot van de luchtvaart in de komende decennia terug te dringen’, zei Stan Deal, CEO van Boeing Commercial Airplanes. 

‘s Werelds eerste testvlucht

Boeing heeft bovendien al ervaring op het gebied van biobrandstoffen. In 2018 voerde de vliegtuigfabrikant ‘s werelds eerste commerciële vlucht uit met een Boeing 777 vrachtvliegtuig van FedEx dat vloog op 100 procent biobrandstof.

‘Duurzame vliegtuigbrandstoffen zijn beproefd, worden elke dag gebruikt en hebben het meest directe en grootste potentieel om de koolstofuitstoot op korte en lange termijn te verminderen als we als industrie samenwerken’, klinkt het bij duurzaamheidsdirecteur Chris Raymond.

‘Uitdaging van ons leven’

De eerste testvlucht met bijgemengde biobrandstof kwam in 2008 van de grond en sinds 2011 is een mengsel van 50 procent conventionele vliegtuigbrandstof en 50 procent biobrandstoffen toegestaan ​​op commerciële vluchten. Die laatste kunnen gemaakt worden van onder andere niet-eetbare planten, landbouwafval, niet-recycleerbaar huishoudelijk afval en industriële gassen. 

‘Het is een enorme uitdaging, het is de uitdaging van ons leven’, zei Sean Newsum, directeur duurzaamheidsstrategie bij Boeing, aan het Britse persbureau Reuters. ‘De luchtvaart is vastbesloten om zijn deel te doen om zijn koolstofvoetafdruk te verminderen.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20