Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 02 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Bocht van Tsipras kost Syriza de macht

Logo Business AM
Politiek

07/07/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

In Griekenland heeft de partij Nea Dimokratia (ND) van oppositieleider Kyriakos Mitsotakis (foto) zondag zoals verwacht de Griekse parlementsverkiezingen gewonnen. Mitsotakis wordt maandag ingezworen als nieuwe premier. Alexis Tsipras heeft zijn concurrent Mitsotakis al met de winst gefeliciteerd. Griekenland wordt daarmee het eerste EU-land dat zich van het populisme afkeert en opnieuw voor het establishment kiest.

Met bijna 90% van de stemmen geteld eindigt ND met bijna 40 procent van de stemmen. Syriza, de beweging van zittend premier Alexis Tsipras kon slechts 32% van de kiezers overtuigen. 

De verrassing van de stembusslag is de nederlaag van de neo-nazipartij Gouden Dageraad, die de kiesdrempel van 3% niet haalt.  De nationalistische, pro-Russische Griekse Oplossing, legde beslag op een groot aantal van de kiezers van de Gouden Dageraad en haalt de kiesdrempel wel.  Dat geldt ook voor MeRA25, de partij van voormalig minister van financiën Yanis Varoufakis. Die haalt 9 zetels binnen.

De parlementsverkiezingen stonden in Griekenland voor oktober gepland, maar nadat de partij van premier Tsipras ook al als verliezer uit de Europese verkiezingen van mei kwam, werden er vervroegde verkiezingen georganiseerd.

Tsipras was sinds begin 2015 premier, maar betaalt nu de prijs voor de bezuinigingen die Griekenland moest doorvoeren om noodsteun te krijgen vanuit Europa. Zijn populariteit daalde verder eens hij een overeenkomst tekende om buurland Macedonië om te dopen tot Noord-Macedonië.

Realpolitik en de bocht van Tsipras

Een groot deel van zijn kiezers vergaf hem echter nooit de bocht die hij in 2015 maakte. Die bocht was nodig om niet de steun te verliezen van de troïka van IMF, EU en ECB. Voor Tsipras zat er toen weinig anders op dan een ingrijpend besparingsplan te aanvaarden.

De voorbije maanden probeerde hij de meubelen nog te redden door het minimumloon op te trekken en een paar andere sociale maatregelen door te voeren, maar het bleek uiteindelijk allemaal too little en vooral too late.

Want Tsipras werd zondag gelost door een middenklasse die zwaar te lijden heeft gehad onder de door hun premier opgelegde besparingen, maar tot op vandaag blijft wachten op de vruchten van de economische heropleving.

Het door Syriza gepromote populisme, dat naast het IMF en de EU ook het Griekse establishment en de elites hekelde, volstond in 2015 om de macht te grijpen. De harde realiteit is dat Syriza’s wensen geen partij waren voor de realpolitik van de troïka. Iets wat Tsipras vrij snel begreep en waarvoor hij zondag de prijs betaalde.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks