BNP Paribas spijst Belgische staatskas met 348 miljoen euro aan dividenden, Belgische klanten doen zichtrekeningen flink aanzwellen

BNP Paribas keert 3,67 euro per aandeel uit aan zijn aandeelhouders. Dat maakte de Franse bankreus bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers. De Belgische staat krijgt als grootste aandeelhouder zo uitzicht op circa 348 miljoen euro aan dividenden.

De Belgische staat is een grootaandeelhouder van BNP Paribas sinds de bankencrisis van 2008-2009. De toenmalige Belgisch-Nederlandse groep Fortis moest toen ontmanteld worden. De Belgische bankpoot werd na een noodnationalisatie verkocht aan BNP Paribas, waarbij de Belgische staat als onderdeel van die verkoop in het kapitaal van de Franse groep stapte.

Sindsdien kan de Belgische staatskas jaarlijks meegenieten van het dividendenmanna. De jaarwinst van BNP Paribas komt voor 2021 uit op bijna 9,5 miljard euro. Het bedrijf is van plan zowat de helft daarvan uit te keren aan de aandeelhouders. Voor de Belgische staat, die 7,7 procent van de aandelen bezit, komt dat neer op ruim 348 miljoen euro aan dividenden.

Belgische klanten

De jaarcijfers geven ook een indicatie van de Belgische activiteiten, voornamelijk via BNP Paribas Fortis, de grooste bank van het land. De groei van zowel spaar- als beleggingsproducten lijkt te bevestigen dat de coronacrisis heel wat Belgen aangezet heeft om wat extra centen opzij te zetten uit voorzorg:

  • De zichtrekeningen van de Belgische klanten zwollen over 2021 met 9,3 procent aan, tot 68,2 miljard euro.
  • De spaarrekeningen groeiden met 3,7 procent, tot 76,9 miljard euro.
  • De beleggingsfondsen stegen met 17,5 procent, tot 42,3 miljard euro.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.