BNP Paribas Fortis moet ex-nummer twee Filip Dierckx 440.000 euro aan achterstallig loon uitbetalen

Filip Dierckx, de voormalige vice-CEO van BNP Paribas Fortis, wint de rechtszaak die hij had aangespannen tegen de bank waar hij meer dan dertig werkte.

De kwestie gaat terug tot eind 2019, toen Dierckx aan zijn laatste jaar als operationele nummer twee bij BNP Paribas Fortis ­bezig was en hij in oktober door een headhunter gepolst werd over het voorzitterschap van Belfius. Al snel werd duidelijk dat BNP daar niet enthousiast over was, omdat daardoor een schat aan interne kennis bij een rechtstreekse concurrent dreigde te belanden.

Dierckx, die ook de voorzitter is van hr-dienstengroep SD Worx, moest in die periode BNP Paribas Fortis met stille trom verlaten. Volgens een intern dossier bij BNP Paribas Fortis, dat net in die cruciale periode uitlekte, werd hem belangenvermenging aangewreven, omdat hij SD Worx aan een goedkoop krediet bij de bank geholpen had.

De voormalige nummer twee zag het dossier en het lek naar de pers als een karaktermoord om hem de weg af te snijden naar Belfius, waar hij uiteindelijk ook nooit belandde.

Achterstallige vergoedingen

Dierckx, die tijdens de financiële crisis even de CEO van de toenmalige groep Fortis was, trok een jaar geleden naar de ondernemingsrechtbank. Hij eiste eerherstel, circa 440.000 euro aan achterstallige vergoedingen en een morele schadevergoeding van 250.000 euro.

De rechter heeft hem eind vorig jaar gelijk gegeven, raakte nu onder meer via De Tijd en L’Echo bekend. Er was geen sprake van belangenvermenging, luidt het oordeel.

“Het was mij altijd om het eerherstel te doen en dat heb ik met dit vonnis gekregen”, reageert Dierckx bij de zakenkranten. “Ik ben er steeds van overtuigd geweest dat ik geen enkele fout gemaakt heb, noch strafrechtelijk noch moreel. Dat wordt nu bevestigd door deze uitspraak van de rechter.”

BNP Paribas Fortis moet van de rechter de achterstallige vergoedingen uitbetalen, maar de morele schadevergoeding niet. Dat betekent dat de bank zijn voormalige nummer twee ongeveer 440.000 euro moet betalen.

(jvdh)

Meer