BNP Paribas Fortis gaat de concurrentie aan met de staatsbon

Na Deutsche Bank en Izola Bank verhoogt nu ook BNP Paribas Fortis de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar als reactie op de uitgifte van de nieuwe staatsbons. De rekening van de grootbank is zelfs iets lucratiever.

In het nieuws: BNP Paribas Fortis verhoogt tijdelijk de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar. De grootbank gaat zo rechtstreeks de concurrentie aan met de kortlopende staatsbon.

  • De termijnrekening gaat nu gepaard met een rente van 3 procent. Na betaling van de roerende voorheffing (30%) blijft er netto 2,205 procent over.
  • Dat is een fractie meer dan de overheidsobligatie. Wie zijn geld één jaar toevertrouwt aan de overheid, ontvangt een rente van 3 procent bruto, oftewel 2,1 procent netto.
  • Je kunt een termijnrekening bij de grootbank openen vanaf 1.000 euro.

Details: BNP Paribas Fortis is niet de eerste bank die reageert op de nieuwe uitgifte van de staatsbon. Deutsche Bank en Izola Bank zijn de grootbank al voorgegaan.

  • Deutsche Bank heeft de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar opgetrokken tot 3 procent bruto. 
    • Die rekening is enkel beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro kan sparen.
  • De eenjarige termijnrekening van Izola Bank brengt 3,25 procent bruto in het laatje. Netto hou je 2,345 procent over.
    • Je kunt al een termijnrekening openen vanaf 500 euro.

Meevaller voor de banken

Opgemerkt: Doordat de regering heeft beslist om de roerende voorheffing voor de eenjarige staatsbon deze keer niet te verlagen, moeten de banken minder inspanningen leveren om het rendement van hun termijnrekeningen gelijk te trekken met dat van de overheidsobligatie.

  • We nemen de termijnrekening van Deutsche Bank als voorbeeld. Indien de regering had beslist om de roerende voorheffing te verlagen tot 15 procent, zou de kortlopende obligatie gepaard gaan met een rente van 2,55 procent netto.
  • Om tot zo’n nettorendement te komen, zou Deutsche Bank de rente moeten optrekken tot 3,65 procent bruto.
  • De banken hebben al meermaals kritiek geuit op de fiscale korting die de regering in september heeft gegeven aan iedereen die belegde in de eenjarige staatsbon. Vanzelfsprekend zijn zij nu tevreden met de gelijke fiscale behandeling.
    • Vooruit stelde tijdens de onderhandelingen over de staatsbon weliswaar voor om op een later tijdstip een eenjarige staatsbon met fiscale korting uit te geven. Maar dat kan niet vanwege het in de tijd beperkte wettelijk kader.

Hoe populair zijn de nieuwe staatsbons?

Ook dit nog: Sinds donderdag kan je intekenen op de nieuwe staatsbons, waarvan ook één met een looptijd van drie jaar. De deadline loopt af op 29 februari voor wie intekent via het Agentschap van de Schuld. Wie aanklopt bij een van de deelnemende banken, heeft tot en met 1 maart de tijd. De overheidsorganisatie kan de intekenperiode vervroegd stopzetten zodra het beoogde bedrag is opgehaald. In totaal wil de overheid 6 miljard euro ophalen.

  • Voor de staatsbon op één jaar is gisteren – op de eerste dag – in totaal voor 146 miljoen euro ingetekend, zo blijkt uit cijfers voor het Agentschap van de Schuld.
    • Ter vergelijking: bij de vorige uitgifte van de eenjarige staatsbon hadden de Belgen tijdens de eerste dag bijna 2,5 miljard euro belegd in het schuldpapier. Het nettorendement lag met 2,81 procent toen wel hoger.
  • Voor de staatsbon op drie jaar is er momenteel zo’n 5,2 miljoen euro opgehaald. Die brengt netto 1,75 procent in het laatje.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.