BMW presenteert auto die volledig is gerecycleerd en compleet recycleerbaar is

De recyclage van onderdelen wordt voor de autosector een cruciale strategie om de klimaatdoelstellingen te halen. Dat zegt de Duitse autobouwer BMW naar aanleiding van de organisatie van de Autoshow van München. Om die strategie duidelijk te maken, toont de constructeur op die autoshow zijn BMW i Vision Circular concept, een auto die voor 100 procent uit gerecycleerde bestanddelen bestaat.

BMW wil tegen het einde van dit decennium de uitstoot van koolstofdioxide over de hele levenscyclus van zijn voertuigen, inclusief het productieproces, met minstens 40 procent verminderen in vergelijking met het niveau van twee jaar geleden.

Klimaatakkoord

Het nieuwe doel ligt hoger dan de eerdere ambities, waarbij gewag werd gemaakt van een reductie met een derde. Om dit doel te bereiken, wil de Duitse autofabrikant onder meer het aandeel gerecycleerde en herbruikbare materialen dat bij de productie van zijn voertuigen wordt gebruikt, van 30 procent naar 50 procent te verhogen.”µ

“We willen duidelijk inspelen op de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs, dat de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graden Celsius wil beperken”, benadrukt Oliver Zipse, topman van BMW. Met die ambitie in het achterhoofd wordt de conceptauto I Vision Circular voorgesteld. De wagen is volledig uit gerecycleerde onderdelen vervaardigd en is bovendien ook zelf opnieuw voor 100 procent recycleerbaar.

“Het concept belichaamt de claim van BMW om voor de individuele premium mobiliteit de meest duurzame fabrikant te zijn”, merken woordvoerders van de constructeur op. “De auto wil aantonen dat klimaatbescherming en individuele mobiliteit niet per se met elkaar in tegenspraak zijn.”

Uitdagingen

Nu de productie van elektrische voertuigen toeneemt, zullen er ook nieuwe uitdagingen groeien. Er zal onder meer een toenemende vraag komen naar materialen zoals kobalt, nikkel en aluminium, die gebruikt worden bij de fabricage van batterijen.

Ook hier wil BMW naar eigen zeggen meer gebruik maken van gerecycleerde materialen om aan de vraag te kunnen voldoen. Momenteel wordt in de batterij voor de BMW iX al voor 50 procent op gerecycleerd nikkel beroep gedaan. De behuizing van de batterij bevat tot 30 procent secundair aluminium, maar de Duitse constructeur denkt dat er nog ruimte is voor verbetering.

Momenteel worden de wagens van BMW vervaardigd met bijna 30 procent gerecycleerde en herbruikbare materialen, maar het bedrijf wil dit met 50 procent verhogen als onderdeel van zijn nieuwe strategie. Een nieuw recyclagesysteem moet bovendien ook het gebruik van kunststoffen verminderen.

Eerder al gaf BMW te kennen dat tegen het einde van dit decennium minstens de helft van zijn verkoop uit elektrische voertuigen moet komen. 

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20