Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

BMW heeft zelfrijdende moto

Logo Business AM
Economie

25/09/2018 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Duitse motorfietsenfabrikant BMW Motorrad werkt aan de marktintroductie van een zelfrijdend model. Tijdens tests op het circuit van Miramas in Zuid-Frankrijk toonde de Duitse groep dat het model perfect in staat is om zich zonder bestuurder door het verkeer te begeven en daarbij ook autonoom alle noodzakelijke manoeuvres kan uitvoeren.

“Motorfietsers lopen achtentwintig keer meer risico om bij een verkeersongeval om het leven te komen dan de bestuurders van een auto,” aldus de nieuwssite The Verge. “Het is dan ook duidelijk dat motorfietsers grotere voordelen zouden kunnen halen uit de golf recente ontwikkeling van technologieën die bestuurders van motorvoertuigen moeten ondersteunen.”

“Er moet ongetwijfeld met een aantal unieke uitdagingen rekening worden gehouden, maar toch lijkt een oplossing steeds dichterbij te komen. Dat blijkt uit de voorstelling van het zelfrijdende model R 1200 GS van motorfietsenbouwer BMW Motorrad.”

Ondersteuning

BMW Motorrad beklemtoont echter niet de bedoeling te hebben om een volledig autonome motorfiets op de markt te willen brengen. “Wel zeggen de ingenieurs van het bedrijf de intentie te hebben om bepaalde zelfrijdende technologieën in hun motorfietsen in te bouwen, zodat in kritieke rijsituaties een grotere stabiliteit kan worden geboden,” aldus The Verge.

“Net zoals auto’s inmiddels de eerste toepassingen van zelfrijdende technologieën – zoals een automatische noodrem of rijvakcontrole – beginnen te gebruiken, wil ook BMW Motorrad helpen om de meest waarschijnlijke ongevallen te helpen afwenden.”

“Er zijn echter een aantal cruciale problemen,” zegt The Verge nog. “Indien een zelfrijdende auto beslist een noodstop uit te voeren om een crash te vermijden, zal de chauffeur wellicht heelhuids uit het incident te voorschijn komen. Datzelfde kan echter niet worden verhoopt bij een motorfiets. Een dergelijk manoeuver zou de motorfietser immers wellicht als een hulpeloze lappenpop wegslingeren.”

Startups

“Wanneer rekening wordt gehouden met het niveau aan controle dat motorfietsers hebben over het evenwicht van hun machine, moet worden geconcludeerd dat zelfs subtiele automatische correcties tot nieuwe gevaren zouden leiden,” benadrukt The Verve nog.

“Indien BMW echter een antwoord kan vinden op die uitdagingen en de veiligheid van de motorfiets verder kan opvoeren, kan de Duitse groep misschien helpen om de dalende verkoop van de sector te helpen afremmen.”

“Het is bovendien verheugend te kunnen vaststellen dat ook een grote fabrikant bereid is inspanningen te doen om naar oplossingen te zoeken. De Japanse constructeur Yamaha knutselt weliswaar al enkele jaren met robot-motorfietsen, maar de vorderingen en innovaties in de sector zijn tot nu toe vooral van startups afkomstig geweest.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks