Beleggingskolos BlackRock gaat helpen bij heropbouw Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en BlackRock-CEO Larry Fink zijn overeengekomen om investeringen in de wederopbouw van Oekraïne te coördineren. Dat maakte Kiev woensdag bekend na een ontmoeting tussen de twee mannen.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in Oekraïne duurt voort, maar verschillende actoren proberen niettemin al een plan voor na het conflict te schetsen. In het kader hiervan wil, in het kielzog van de Amerikaanse regering, het kolossale beleggingsfonds BlackRock de Oekraïners te hulp schieten.

Het nieuws: Oekraïne maakt de hulp van ’s werelds grootste investeringsmaatschappij bij de wederopbouw officieel, drie maanden na de eerste contacten tussen Zelensky en Fink.

  • In een verklaring zei de Oekraïense president dat hij Fink via videoconferentie had ontmoet en een overeenkomst had bereikt: “In overeenstemming met voorlopige afspraken die eerder dit jaar zijn gemaakt tussen het staatshoofd en Fink, werkt het BlackRock-team al enkele maanden aan een project om de Oekraïense regering te adviseren over de manier waarop de fondsen voor de wederopbouw van het land moeten worden gestructureerd.”
  • Zij zijn naar verluidt overeengekomen om “zich op korte termijn te concentreren op de coördinatie van de inspanningen van alle potentiële investeerders en deelnemers aan de wederopbouw van ons land, waarbij investeringen worden doorgesluisd naar de meest relevante en impactvolle sectoren van de Oekraïense economie.”

“Adviserende steun”

Achtergrond: BlackRock en het Oekraïense ministerie van Economie hadden in november al een memorandum van overeenstemming ondertekend.

  • Fink en Zelensky ontmoetten elkaar in september om te praten over het sturen van publieke en private investeringen in Oekraïne om het land weer op te bouwen na de zeer destructieve Russische invasie.
  • Vorige maand zei BlackRock in een verklaring dat “adviserende steun te zullen verlenen bij het ontwerpen van een investeringskader, met als doel mogelijkheden te creëren voor publieke en particuliere investeerders om deel te nemen aan de toekomstige wederopbouw en het herstel van de Oekraïense economie.”
  • Vorige week reisde Zelensky naar Washington voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden en een toespraak voor het Congres, toen het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag zijn definitieve goedkeuring hechtte aan een hulppakket van 45 miljard dollar voor Oekraïne. En zoals we weten is deze hulp “geen liefdadigheid, maar een investering”.

(lb/mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.