Zelensky brengt historisch bezoek aan het Witte Huis: “Ik kom het Amerikaanse volk bedanken”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waagde het ondanks de oorlog in zijn land om over te vliegen naar de Amerikaanse hoofdstad Washington voor een bezoek aan zijn belangrijkste bondgenoot, president Joe Biden.

Waarom is dit belangrijk?

Het is de eerste keer sinds de invasie van Oekraïne op 24 februari dat president Volodymyr Zelensky het land verlaat. Hij kiest niet voor Europa, maar voor de Verenigde Staten.

De details: Zelensky maakt de trip naar eigen zeggen “om het Amerikaanse volk, de president en het Congres te bedanken voor hun broodnodige steun”, zo vertelt hij op berichtendienst Telegram. Op de agenda vandaag:

  • een reeks onderhandelingen “om de defensiemogelijkheden van Oekraïne te versterken”
  • een discussie met Biden over het uitdiepen van “bilaterale samenwerking” tussen Oekraïne en de Verenigde Staten, dus zonder de inmenging van de EU of andere machtsblokken
  • een toespraak voor het Congres

Het signaal: Zelensky (44) en Biden (80) willen wellicht het signaal geven aan de Russische agressor Vladimir Poetin dat hun persoonlijke band en de bilaterale relatie tussen Oekraïne en de VS sterk zijn.

De toezegging: Biden belooft Zelensky alvast een nieuwe steunpakket ter waarde van 1,8 miljard dollar, inclusief de luchtverdedigingssystemen met Patriot-raketten waar de Oekraïners op aandrongen.

Een anonieme bron bij de Amerikaanse overheid vertelt aan CNN dat het wel “verscheidene maanden” aan training zal duren vooraleer het Oekraïense leger die Patriot-luchtafweer onder de knie zal krijgen. Dat suggereert dat Zelensky uitgaat van een oorlog die nog zeker maanden zal duren, al zegt hij bij zijn bezoek ook dat 2023 het jaar van de vrijheid moet worden.

Zelensky en BIden in het beroemde Oval Office van het Witte Huis – foto Alex Wong via Getty Images

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20