BitPay, de schakel tussen cryptomunten en handelaars

Kent u BitPay al? Neen, het is niet de zoveelste cryptomunt die onlangs het levenslicht zag. BitPay is wél de grootste Amerikaanse betalingsprovider die de cryptomunt bitcoin aanvaardt, maar ervoor zorgt dat de koper en de verkoper er op een veilige manier mee kunnen werken. Hoe ze dat doen, leest u hier!

BitPay ontstond in 2011 in de Amerikaanse stad Atlanta. Het bedrijf werd opgericht door Tony Gallippi en Stephen Pair. Het duo startte hun activiteiten omdat ze het voor handelaars en bedrijven eenvoudiger wilden maken om bitcoin te aanvaarden als betaalmiddel. De ondernemers achter BitPay zagen naar eigen zeggen het potentieel van de bitcoin in om de financiële sector ingrijpend te veranderen, met snellere en veiligere betalingen.

Hoe werkt BitPay concreet? Het bedrijf fungeert als een dienstenverdeler die de brug maakt tussen de wereld van commerciële goederen en de digitale realiteit van cryptocurrency. Dankzij BitPay kunnen klanten op bijvoorbeeld online webwinkels betalen met bitcoin, maar krijgt de eigenaar van de webwinkel zijn geld wel in een munt naar keuze, meestal in dollar of in euro.

BitPay is zoals PayPal, maar dan anders

Marcel Roelants, tussen 2013 en 2016 General Manager van BitPay Europe en nu nog altijd verbonden als consultant aan het bedrijf, omschreef het als volgt: ‘We zien onszelf als een soort PayPal voor bitcoin.’ PayPal is een online betaalsysteem dat fungeert als een digitale portefeuille. Het is een intermediaire partij voor online en mobiele betalingen tussen personen, applicaties en bedrijven. Dit gebeurt dan via bankrekeningen, kredietkaarten of PayPal-rekeningen.

Toch is BitPay enigszins een ander bedrijf dan PayPal. ‘We willen eigenlijk nog een stap verder zetten. Terwijl PayPal een vergoeding van 3 procent aanrekent, kiezen wij voor een lagere ‘fee’. Ook zijn we er eigenlijk voor een jonger publiek. In het begin wilden we alle handelaars doen aansluiten, maar ondertussen is het duidelijk dat vooral webwinkels interesse hebben. Jonge mensen met interesse voor technologie kopen natuurlijk online’, gaat Roelants verder.

Blockchain-technologie bekender maken

Bovendien is BitPay niet de beste vrienden met PayPal en ruimer de bankensector. BitPay is een bedrijf dat cryptomunten nog populairder wil maken als betaalmiddel, en dat zien de grote financiële betaalbedrijven niet echt zitten. Door cryptocurrency, die allemaal gebruikmaken van blockchain-technologie, vrezen de grootbanken en betaalbedrijven dat ze buitenspel gezet zullen worden.

Dat zit zo: waar in het huidige – klassieke – systeem een centrale instelling elke transactie verwerkt, gebeurt dat bij blockchain niet meer. Alle gebruikers hebben toegang tot de gegevens die in een blockchain opgeslagen zijn en de transacties moeten ook door die gebruikers gevalideerd worden. Telkens er nieuwe informatie in blockchain gezet moet worden, is het noodzakelijk dat het netwerk van gebruikers die gegevens bevestigt.

Bovendien heeft elke gebruiker een kopie van het hele netwerk – en dus alle transacties – op zijn toestel staan. Om één transactie te kunnen vervalsen, zouden de hackers alle daaropvolgende transacties moeten aanpassen, wat bijna onmogelijk is. Bovendien heeft elke gebruiker van het netwerk een kopie van alle transacties, dus elke kopie van de blockchain zou vervalst moeten worden. Helemaal onmogelijk dus.

Nuance bij de goede bedoelingen

Toch moeten we hierbij een belangrijke nuance plaatsen. Cryptocurrency en blockchain werden ontwikkeld vanuit een decentrale denkwijze, omdat de ontwikkelaars vinden dat er geen tussenpersoon of centrale autoriteit moet tussenkomen bij een transactie.

BitPay zegt daaraan te willen meewerken, maar in feite fungeert het platform als een intermediair tussen een koper en verkoper. Zij hadden via cryptocurrency eigenlijk rechtstreeks zaken kunnen doen. Natuurlijk is het nobel dat BitPay de drempel wil verlagen voor (ver)kopers, maar strikt genomen zijn hun activiteiten overbodig.

BitPay vindt ingang in Nederland

In ieder geval gaat het voor de wind met de diensten van BitPay. Begin januari 2019 kon het bedrijf een mijlpaal van 1 miljard dollar aan transacties bereiken. Hoewel BitPay zich in de eerste jaren enkel bezighield op bitcoin, focust het platform ondertussen ook op andere cryptomunten. Onder meer Bitcoin Cash, USD Coin en Gemini-dollar worden aanvaard door BitPay.

En ook wat samenwerkingen betreft gaat het de goede richting uit. Zo laat thuisbezorgd.nl betalingen met bitcoin al een hele tijd toe via het platform van BitPay, net zoals nog zo’n 400 andere Nederlandse bedrijven. In Amsterdam was er een tijdje een kantoor van BitPay gevestigd, ondertussen is die vestiging verhuisd naar Utrecht.

Het Amerikaanse AT&T, één van de grootste telecomaanbieders ter wereld, aanvaardt sinds mei 2019 betalingen via BitPay. Daardoor kunnen meer dan 150 miljoen klanten van het bedrijf hun rekeningen betalen met bitcoins. De marketingdirecteur van BitPay, Sonny Singh, reageerde daar heel enthousiast op: ‘AT&T helpt merken in de Verenigde Staten om sneller bitcoins te accepteren, dit zal andere bedrijven aanmoedigen om ook betalingen in cryptocurrency mogelijk te maken’, klonk het.

BitPay werkt samen met Visa

Een laatste nieuwigheid uit de stal van BitPay is de BitPay Card, een soort bankkaart die de brug maakt tussen online munten en de verkoopswereld. De cryptokaart is een samenwerking tussen BitPay en kredietkaartdienst Visa en laat toe om cryptogeld onmiddellijk om te zetten naar dollars. Op die manier kan een gebruiker van de BitPay Card overal betalen met bitcoins, tenminste als Visa er geaccepteerd wordt.

Het mag duidelijk zijn: BitPay is een interessant bedrijf dat best wel een goed businessmodel gevonden heeft. Door de drempel tot bitcoin-betalingen te verlagen, werkt het bedrijf mee aan de stijgende populariteit van cryptocurrency en ruimer de blockchain-technologie. Al zien de bedrijfsleiders dat zelf niet zo, Sonny Singh zei namelijk ook nog: ‘Ik denk dat er een groot verschil tussen bitcoin en al het andere. Bitcoin is degene die het massa-netwerkeffect heeft. De anderen, ik weet niet wat er met hen gaat gebeuren.’

Al het andere, dat zijn overigens de zogenaamde altcoins.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.