Bitcoinstier Michael Saylor aangeklaagd voor belastingontduiking: “Woont hier meer dan tien jaar zonder ooit bij te dragen”

Techmiljardair en Bitcoinstier Michael Saylor zou 25 miljoen dollar aan belastingen in Washington D.C. ontdoken hebben.

Opnieuw een dreun voor Michael Saylor, wellicht een van de meest bekende Bitcoiners op aarde. De Amerikaan wordt in het speciale federale district Columbia aangeklaagd voor belastingontduiking. Ook zijn bedrijf MicroStrategy wordt in de rechtszaak betrokken voor het faciliteren van de fraude.

In juni dreigde MicroStrategy al bijna te imploderen nadat de koers van Bitcoin gevaarlijk daalde en een fatale margin call om de hoek loerde. Zo ver kwam het echter niet omdat het beursgenoteerde bedrijf, dat in de realiteit fungeert als een enorm Bitcoinfonds, zijn 129.699 Bitcoins (2,59 miljard euro) rond een gemiddelde prijs van zo’n 9.000 euro aankocht.

Begin augustus nam Saylor vervolgens na 30 jaar een stap opzij in zijn bedrijf als CEO. Het leiderschap werd overgedragen aan Phong Le, de voorzitter van het bedrijf. Saylor zelf werd bestuursvoorzitter om zo meer tijd te kunnen besteden aan het “opkopen en promoten van Bitcoin”.

Volgens sommigen was de rolwissel echter een teken dat er interne ontevredenheid heerste over Saylors aanpak. MicroStrategy tekende in het tweede kwartaal van dit jaar dan ook 2,6 procent minder winst op dan in 2021.

Penthouse en jacht in D.C.

“Vandaag klagen we Michael Saylor aan, een miljardair die al meer dan tien jaar in het District woont, maar in D.C. nooit inkomstenbelasting heeft betaald, voor belastingfraude”, kondigt Karl A. Racine, procureur-generaal van het district Columbia, woensdag aan. “We klagen ook zijn bedrijf, MicroStrategy, aan voor samenzwering om hem te helpen belasting te ontduiken die hij wettelijk verschuldigd is over honderden miljoenen dollars die hij heeft verdiend terwijl hij in D.C. woonde.”

Saylor zelf meent dat hij in Virginia en Florida zou verblijven, waar er lagere of geen inkomstenbelastingtarieven zijn. Volgens de openbare aanklager zou de Bitcoinstier er echter verschillende woonsten op na houden in D.C., zoals een penthouse in Georgetown en een jacht op de Potomac-rivier. Saylor zou die woningen verschillende keren aangehaald hebben op sociale media en benoemd hebben als zijn “thuis”.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20