Als Bitcoin het nieuwe goud is, wat heeft het dan nodig om de marktkapitalisatie van goud te evenaren? Die vraag stelde techmiljardair Peter Thiel op de Bitcoin 2022 conferentie in het Amerikaanse Miami. Thiel is de medeoprichter van PayPal en ook één van de eerste investeerders in Facebook, waar hij ondertussen vertrok.
Volgens Thiel is de huidige marktkapitalisatie van Ethereum (386 miljard dollar) verdedigbaar, omdat ze vergelijkbaar is met die van het globale betalingsplatform VISA (460 miljard dollar). Ethereum heeft als betalingsplatform nog een weg te gaan, het is nog te traag en te duur, maar dat zal volgens hem in de toekomst veranderen.
Maar wanneer de marktkapitalisatie van Bitcoin (831 miljard dollar) wordt vergeleken met die van goud (12.000 miljard dollar) maakt de cryptomunt zijn doelstelling voorlopig niet waar.
“Goud is een kind van de jaren 1970”
De populariteit van goud moet volgens Thiel gezocht worden einde jaren ’70 van vorige eeuw, toen er voor elke dollar die in aandelen werd geïnvesteerd ook een dollar in goud werd belegd. Veertig jaar later is die verhouding opgelopen tot ongeveer 1 op 10.
“Goud floreerde in een omgeving van hoge inflatie, strenge regulering en hoge belastingen”
De reden voor de populariteit van goud moet gezocht worden in de hoge inflatie, strenge regulering en hoge belastingen in dat tijdperk. Wie dan in aandelen investeerde, hield op het einde van de rit weinig over. Omdat je de waarde van een aandeel niet aanpast aan de inflatie.
De waarde van Bitcoin moet daarom volgens Thiel best niet worden vergeleken met die van goud. Maar eerder met de aandelenmarkten. Sinds het ontstaan van de Bitcoin, en vooral sinds de explosieve groei ervan, hebben velen Bitcoin verdedigd als veilige haven. En in het bijzonder als bescherming tegen inflatie. Maar sinds enkele maanden lijkt de Bitcoin negatief te reageren op slecht economisch nieuws (oorlog, inflatie, koersen, enz.). De koers van de cryptomunt herstelt ook op hetzelfde moment als de beursindexen. Dit is vrij verontrustend in vergelijking met de Nasdaq:
-6% in de afgelopen week (-3,6% voor de Nasdaq)
+15% over een maand (+8,5% voor de Nasdaq)
-19% over 6 maanden (-4% voor Nasdaq)
Volgens Thiel komen we ook vandaag opnieuw in een economische omgeving terecht waarin we zullen worden geconfronteerd met hogere inflatie en meer regulering.
Waar gaat Bitcoin naartoe?
De vraag is dus waar Bitcoin naartoe gaat? Thiel gaat dan even terug naar het recente verleden. Hij noemt Bitcoin “de kanarie in de koolmijn”, die ons verwittigde dat er inflatie op komst was. Die ons duidelijk maakte dat de centrale banken failliet zijn. En die aangeeft dat het fiatgeldregime op zijn laatste benen loopt. De Amerikaan illustreerde dat aan de hand van een grafiek waarop de koers van Bitcoin grotendeels correleert met die van de inflatie. Bitcoin kende – net als de inflatie – in de voorbije 24 maanden een enorme stijging.
Thiel: “Mensen als Powell (voorzitter van de Fed, red.) zouden Bitcoin extreem dankbaar moeten zijn, want het is de laatste verwittiging die ze zullen krijgen. Ze hebben ervoor gekozen die te negeren en zullen daar de komende jaren de prijs voor betalen.”
Waarop hij terugkwam op zijn initiële vraag. Waarom evenaart de marktkapitalisatie van Bitcoin nog steeds die van goud niet? Wat is er nodig opdat zoiets gebeurt?
Het antwoord is politiek
Volgens Thiel is het een politieke vraag geworden. Zullen fervente voorstanders van de huidige status quo (hij noemde Warren Buffett, Jamie Dimon en Larry Fink) erin slagen de beweging te verlammen? Deze volgens Thiel vooringenomen investeerders hebben belang bij het huidige op fiatgeld en regulering gebaseerde systeem, waarbij ze miljarden van investeerders beheren en er alles aan doen om Bitcoin buiten dat systeem te houden. Een wat rare redenering, vermits zowel Fink als Dimon de voorbije maanden hun attitude ten opzichte van Bitcoin deels hebben bijgesteld.
Maar ook Thiel heeft een politieke agenda. Op politiek vlak staat hij dicht bij ex-president Donald Trump, wiens politieke campagne in 2016 hij mee financierde. En hoewel Thiel tijdens de verkiezingen van 2020 aan de zijlijn bleef staan, heeft hij zich nu opgeworpen als gangmaker voor de Republikeinse GOP. Door miljoenen te geven aan kandidaten voor het Huis en de Senaat – waaronder drie uitdagers van Republikeinse zittende politici die stemden voor de afzetting van Trump.
Thiel sloot zijn presentatie af met een foto van voormelde Larry Fink. Dat is de CEO van ’s werelds grootste investeringsfonds BlackRock. Waarop Thiel nog wist te melden dat “woke-bedrijven die ESG promoten” (milieu-, sociale en bestuurscriteria voor de activiteiten van een bedrijf die gevolgen kunnen hebben voor de samenleving) als “de echte vijand van Bitcoin” moeten worden beschouwd. Dat hij van Trump heeft geleerd hoe een publiek van fanatici moet worden bespeeld, was meteen duidelijk.
(jvdh)