Bitcoin komt naar 650 banken in de VS

In een verrassende ontwikkeling in de Verenigde Staten zullen zo’n 24 miljoen klanten binnenkort rechtstreeks via hun bank toegang kunnen krijgen tot Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt.

“We geloven sterk in de voordelen die crypto met zich meebrengt en de strategische toepassing ervan”, vertelde bedrijfsbetalingsgigant National Cash Register (NCR) aan Forbes. Het bijna 140 jaar oude financiële merk uit Atlanta, waarvan de diensten variëren van geldautomaten tot elektronische transacties, heeft zopas een commerciële overeenkomst gesloten met de in New York gevestigde digitale vermogensbeheerder NYDIG.

De twee bedrijven willen alle banken helpen die er genoeg van hebben dat hun deposito’s naar cryptobeurzen en andere handelsplatformen voor digitale valuta gaan. “Tientallen banken hebben geklaagd omdat hun klanten hun spaargeld gebruikten om cryptomunten te kopen van derde partijen”, zei NCR aan het tijdschrift Forbes.

Door hun klanten de mogelijkheid te bieden BTC te kopen – maar ook uit te geven – via hun eigen rekeningen, geloven bankinstellingen dat zij een concurrerend aanbod hebben.

Een mooi voordeel is dat de 650 banken die gebruik maken van de NCR-provider niet langer te maken zullen hebben met al het enorme regelgevende papierwerk dat het beheer van cryptocurrency met zich meebrengt, aangezien de verantwoordelijkheid voor deze nieuwe cryptodienst bij de NYDIG-bewaarder komt te liggen.

Allemaal ten voordele van de banken?

Klanten verspreid over heel de Verenigde Staten, gaande van de gemeenschapsbanken in North Carolina tot de coöperatieve banken in Californië, kunnen binnenkort dus cryptomunten kopen en verkopen via de applicatie van hun bank.

Achter de schermen van deze mobiele interface zijn het natuurlijk niet de banken maar NYDIG die de crypto-activa zullen bewaren. Wanneer een klant een transactie voltooit, wordt de aankoopprijs die op verschillende gereglementeerde financiële platforms wordt aangetroffen, licht verhoogd op basis van verschillende factoren (omvang van de transactie, liquiditeit). NYDIG zal de banken maandelijks een transactievergoeding aanrekenen.

NCR gelooft dat de financiële spelers duidelijk zullen profiteren van deze ontwikkeling, net als PayPal. Door crypto-transacties te integreren in zijn app, heeft de elektronische betalingsgigant het gebruik zien verdubbelen. “Crypto stimuleert klantenbetrokkenheid”, zegt NCR.

Met het oog op de toekomst werkt de chief technology officer van NCR al samen met meer dan 200.000 restaurants en andere verkopers om hen te helpen betalingen in cryptomunten te accepteren. Voorts wordt er verwacht dat meer dan 800.000 verkoopautomaten in de nabije toekomst toegang zullen bieden tot Bitcoin.

(am)

Lees ook:

Meer