Waarom deze Bitcoinstier 11 miljoen wil uitgeven om een stortterrein te doorzoeken

James Howells, een informaticus uit Wales, wil zo’n 11 miljoen euro uitgeven om een harde schijf terug te vinden die hij negen jaar geleden weggooide. Dat zou behoorlijk wat kunnen opleveren: de cryptofanaat zegt dat er zich de sleutel naar een portefeuille met maar liefst 7.500 Bitcoins op bevindt, op moment van schrijven ongeveer 155 miljoen euro waard.

De Brit gooide de harde schijf in 2013 per ongeluk weg. Die belandde uiteindelijk op het lokale stortterrein van Newport. Nu is Howells van plan om zijn virtuele fortuin terug op te graven, een plan dat maar liefst 11 miljoen euro zou kunnen kosten. 

Dat is een behoorlijke karwei: de stortplaats zou zo’n 110.000 ton afval bevatten. Om die reden wil de Brit het grote geschut naar boven halen. In een interview met Business Insider legt Howells uit dat hij van plan is om twee robothonden van het merk Boston Dynamics te gebruiken om de bergen afval te doorkammen, die tegelijkertijd dienst zouden doen als bewakingsagenten.

Daarna zou het afval gesorteerd worden op een aparte locatie dichtbij de stortplaats, waarbij menselijke werknemers en een AI-systeem dat getraind is om harde schijven te herkennen ingezet moeten worden. Howells heeft voor dat laatste zelfs een team van acht experten op vlak van kunstmatige intelligentie, graafwerkzaamheden, afvalbeheer en data gecontacteerd.

Plan van drie jaar

Zelfs met al die hulp zou het maar liefst drie jaar kunnen duren voor de Brit zijn fortuin terugvindt. Bovendien bestaat de kans dat de harde schijf intussen zodanig beschadigd is, dat de Bitcoins niet recupereerbaar zijn. Toch denkt hij dat er een aanzienlijke kans is dat zijn plan vruchten kan afwerpen.

Howells zegt intussen dat ook de financiering van het plan al veilig is gesteld. Twee Europese durfkapitalisten, Hanspeter Jaberg en Karl Wendebon, zouden de Brit steunen. Maar hoewel zijn plannen goed uitgewerkt lijken, is er nog één groot obstakel dat Howell moet overwinnen. 

Lokale overheid is niet enthousiast

De overheid van Newport wil immers niets te maken hebben met het idee. Howell zou naar verluidt al sinds 2014 proberen om toegang te krijgen tot de stortplaats. Hij beloofde zelfs om 25 procent van de opbrengsten aan de stad te doneren als hij de toestemming zou krijgen om naar de harde schijf te zoeken.

Toch blijft de gemeente hardnekkig volhouden. Behalve het feit dat Howells plan miljoenen zou kosten, zijn zij bang dat een opgraving aanzienlijke schade zou kunnen toebrengen aan het lokale milieu. Een woordvoerder van de lokale overheid vertelde aan Business Insider dat er “niets” is dat de Brit kan zeggen om hen te overtuigen.

Howells hoopt dat zijn nieuwste, dieper uitgewerkte plan hen toch kan overhalen. Indien het ook deze keer niet lukt, zegt de Brit dat hij zijn toevlucht zal nemen tot drastischere maatregelen. Hij wil de lokale overheid dan immers aanklagen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20