Volgens Jeremy Siegel, professor van de gerenommeerde Amerikaanse zakenschool Wharton, heeft cryptomunt Bitcoin (BTC) het edelmetaal goud geklopt als populairste “inflatiehedge” – of indekking tegen inflatie – onder jonge beleggers. Goud presteerde teleurstellend in 2021, betoogde hij op zakenzender CNBC.
BTC is onder millennials steeds meer in trek als inflatiehedge, opperde Siegel. “Laten we het feit onder ogen zien, ik denk dat Bitcoin als een inflatiehedge in de hoofden van veel jongere beleggers goud heeft vervangen. Digitale munten zijn het nieuwe goud voor de millennials”, klonk het.
Glansperiode in de jaren 1970
Traditioneel is goud de activaklasse waar beleggers (en sommige overheden) hun toevlucht toe nemen in tijden van torenhoge inflatie.
Zo stipte de hoogleraar finance ook aan dat oudere generaties zich nog herinneren hoe goud tijdens de inflatie van de jaren zeventig een glansperiode kende. Nu is het niet in de gratie, vervolgde hij.
Eén van de beste investeringsklasses uit de geschiedenis
Goud noteerde in 2021 zijn slechtste jaar sinds 2015. Het edelmetaal daalde zo’n 5 procent in waarde om het jaar af te sluiten op 1.800 dollar per ounce.
Ondanks enorme prijsschommelingen in de loop van 2021, was BTC tegen het einde van 2021 met ongeveer 70 procent gestegen. Het is overigens al het derde jaar op rij dat ’s werelds populairste crytomunt goud de loef afsteekt. Crypto in het algemeen is één van de beste investeringsklasses uit de geschiedenis.
Wel of geen inflatiehedge?
Onder bekende beleggers blijven de meningen echter verdeeld over het potentieel van Bitcoin als inflatiehedge. Zo zijn Dallas Mavericks-eigenaar Mark Cuban en hedgefondsmanager Ray Dalio sowieso mee met de Bitcoin-trein, maar noemt beleggingslegende Warren Buffett de cryptomunt “walgelijk”. De CEO van Berkshire Hathaway meent dat BTC geen intrinsieke waarde heeft en dat beleggers in de munt eigenlijk worden bedot.
Vorig jaar wijdde cryptonieuwssite Cointelegraph overigens nog een lezenswaardige longread aan de status van Bitcoin als inflatiehedge. De teneur: het digitale actief is nog geen hefboom, maar zou er heel snel wel een kunnen worden.
(evb)