SEC-voorzitter Gary Gensler: “Bitcoin is een grondstof”

De voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC vindt dat sommige cryptomunten, zoals Bitcoin, moeten gereguleerd worden als grondstof.

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse effectentoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC), verduidelijkte maandag zijn standpunt over cryptomunten in een interview met Jim Cramer op zakenzender CNBC.

“Dit is een zeer speculatieve beleggingscategorie. We weten dit al een lange tijd”, zei Gensler. Volgens de Amerikaan zouden beleggers investeren in cryptomunten om na verloop van tijd een rendement te bekomen, net zoals het geval is bij aandelen. Daarom zouden de meeste cryptomunten onder de bevoegdheid van de SEC vallen.

“Sommige cryptomunten, zoals Bitcoin, en dat is de enige die ik zal vermelden, zijn grondstoffen”, merkte Gensler echter op. Andere cryptoactiva wou de SEC-voorzitter niet bespreken.

Ligt de weg naar een spot-ETF open?

De uitspraak van Gensler heeft significante implicaties. Gensler zet feitelijk de deur open voor Bitcoin om gereguleerd te worden als een grondstof door toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CTF). Gensler gaf eerder al aan dat de cryptowereld in de VS zal gereguleerd worden door een samenwerking van de SEC, de CTFC en een aantal banktoezichthouders. De details over die samenwerking blijven voorlopig onduidelijk.

De SEC gaf tot nu toe nooit toestemming voor de oprichting van een ETF (indextracker) voor de spothandel in Bitcoins. Indien Bitcoin als een grondstof behandeld wordt, zou de SEC mogelijk wel zo’n ETF toelaten. Dit zou volgens vele experten de koers van Bitcoin een ongelooflijke push kunnen geven, aangezien Wall Street-beleggers via zo’n ETF blootstelling tot Bitcoin kunnen krijgen zonder zelf crypto te kopen.

“Waardevolle activaklasse voor de toekomst van het internet”

Gary Gensler staat bekend als iemand die de tijd heeft genomen om cryptomunten en blockchaintechnologie grondig te bestuderen en gelooft dat een duidelijk wetskader essentieel is voor de overleving van deze digitale activa. De Amerikaan meent dat crypto zich namelijk in een “wilde Westen”-fase bevinden. 

De SEC-voorzitter lijkt echter vooral respect te hebben voor de innovatie van cryptomunt Bitcoin, die door beleggers wordt gezien als een waardevolle opslag van waarde of een digitaal alternatief voor fiatgeld. In beide gevallen is de gecodeerde schaarsheid van de Bitcoinvoorraad (met een plafond van 21 miljoen stuks) essentieel. 

Gensler noemde Bitcoin ooit “een waardevolle activaklasse voor de toekomst van het internet”. Hij zou als onderzoeker op het Massachusetts Institute of Technology (MIT) begrepen hebben dat de innovatie van Bitcoin-stichter Satoshi Nakamoto “feitelijk is”.

Voor andere cryptoactiva is Gensler minder mals. Volgens hem zijn er duizenden cryptomunten die helemaal niet voldoen aan de wetten. Crypto-ondernemers zou veel te weinig “volledige en eerlijke openbaarmakingen” doen over hun product en financiën, meent de SEC-voorzitter. Hij denkt dan ook dat verschillende cryptoprojecten binnen de komende maanden zullen afsterven.

Meer